Bátor nők, akik önmagukat voltak kénytelenek megcsászározni

A császármetszés még a mai modern körülmények között, orvosok által elvégezve sem egyszerű mutatvány, megviseli az anyai szervezetet. El sem tudjuk képzelni azokat az anyákat, akik megpróbálták maguk elvégezni ugyanezt.

22 olyan dokumentált esetről tudni, amikor ez megtörtént. Akad köztük olyan, amit egyfajta abortusznak szántak a terhes nők, mert így akartak megszabadulni a nem kívánt terhességtől – csak elég későn – , és olyanok is, akik pszichiátriai betegségben szenvedtek, és azért vágták fel a hasukat, mert mentális állapotuk nem volt megfelelő. Mi most mégis inkább azokról tudósítanánk, akik egészségesek és felelősségteljesek voltak, de úgy indult meg és akadt el a szülésük, hogy közel s távol nem volt szakszerű segítség.

Még így is iszonyatosan veszélyes beavatkozásról van szó, amit nem véletlenül végeznek ideális esetben műtőben, szakképzett orvosokkal, steril környezetben. A dokumentált 22 esetből 5 nő rögtön bele is halt az öncsászározásba, kettő pedig a szövődmények miatt nem sokkal a beavatkozás után. A babák közti halandóság is magas, öt csecsemőről tudni, akik túlélték a beavatkozást.

A rabszolga és a balta

Az első történet főszeplőjépnek csecsemője  sajnos hat nappal a születése után elhunyt, de legalább az anya életben maradt, és később még képes volt gyerekeket szülni. 1769-ben történt, amikor a várandós, ültetvényen dolgozó rabszolganő egy törött henteskéssel szabadította ki magából a babát. Később odaért egy bába is, aki összevarrta a hasi sebet a maga módján. Amikor az ültetvény orvosa is odaért, kitisztította a szennyezett, piszkos sebet, és újra összevarrta. A nőnek iszonyatos szerencséje volt, hogy felépült fertőzés nélkül, és hat hét múlva már ismét az ültetvényen dolgozott. A baba az elején egészségesnek tűnt, de hat nappal később, ismeretlen okból elhunyt.

A hős mexikói asszony

Inés Ramírez Pérez történetét is jól dokumentálták a 22 eset között. Az eset nem is olyan régen történt, 2004-et írtunk, és a negyvenéves, hétgyerekes Inésnél beindult a szülés. Az ezelőtti szülésénél elakadt a baba Inéz szülőcsatornájában, és halottan született. A kis faluban élő nő ezúttal is azt érezte, hogy a baba végleg elakadt, de őt már nem volt hajlandó elveszíteni. Három pohárnyi alkoholt döntött le, fogott egy konyhakést, és felvágva saját hasát kiemelte az élő, egészséges kisbabát. Ezután még volt annyi ereje, hogy nyolcéves gyermekét segítségért szalassza, aztán elájult. A kiérkező férfi összevarrta a sebet, majd felnyalábolva a babát és az anyát nekivágott a nyolcórás autóútnak a kórházhoz. Ott felnyitották újra a sebet, kitisztították, szakszerűen összevarrták, és végül dupla hepienddel végződött a történet: a baba és az anya is életben maradt, sőt: Inéz 5 nappal később 12 órás buszúton tért haza falujába, de ezt is lerövidítette gyalog, a hátára kötözve a babát.

Forrás: Dívány