Videón a szentinelézek titokzatos és elzárt világa: Általában megölik a kíváncsiskodókat

A szentineléz nép tagjai az Indiához tartozó Andamán- és Nikobár-szigetek egyikén, az Északi-Szentinel-szigeten élnek. Vadászó-gyűjtögető életmódot folytatnak, és annyira nem szeretik az idegeneket, hogy nyelvüket, kultúrájukat sem ismerjük.

Nagyon kevés alkalommal voltak hajlandók szóba elegyedni a civilizációból érkező emberekkel, a leggyakoribb reakciójuk inkább a támadás.

Annyit tudunk, hogy vadásznak, halásznak, gyümölcsöket, zöldségeket, mézet gyűjtenek, maguk építette kunyhókban laknak, képesek fegyvereket készíteni, van dárdájuk, többféle íjuk-nyiluk, szigonyuk, halászhálóik, fejszéjük, egyéb használati tárgyakat bambuszból készítenek.

T. N. Pandit antropológus irányításával töbször is megpróbálták  felvenni a néppel a kapcsolatot, és ajándékok segítségével kisebb sikereket elértek, de a kilencvenes években ez a kapcsolat is megszűnt. A szentinelézek utoljára 2006-ban kerültek be a hírekbe, amikor megöltek két illegálisan halászó férfit, akik közel merészkedtek a területükhöz, aztán a testek elszállítására rendelt helikoptert nyílzáporral fogadták.

Forrás: Boredpanda