Ha okostelefont vettél a gyereknek, vehettél volna mellé egy gramm kokaint is

Mandy Saligari, a The Harley Street Clinic klinika igazgatója szerint több olyan 13 éves betege van, aki a szextingelést normálisnak tartja. Tízből négy kamasz gyerek szülei ismerik el, hogy nagyon nehezen kontrollálják az otthoni okostelefon-használatot.

Egy függőségekkel foglalkozó terapeuta szerint olyan okostelefont adni egy gyerek kezébe, mintha vennénk neki egy gramm kokaint. A különböző üzenetküldő programok, játékok, közösségi oldalak ugyanolyan veszélyesek lehetnek, mint a kábítószer vagy az alkohol, hiszen ugyanazokat az agyi impulzusokat használják, ezért úgy is kéne kezelni őket – hangott el egy londoni konferencián.

Mandy Saligari azt is elmondta, hogy a kütyüfüggést sokan nem tartják az egyik lehetséges szernek, ami függésben tartja a gyereket, pedig ideje lenne azok közé számítani. A 12-15 éve brit kamaszok maguk is elismerik, hogy nem találják az egyensúlyt a képernyő előtt töltött idő és a valódi világban történő szabadidő-eltöltés között. S az is nyilvánvaló, hogy a kiskamaszok is pornográf tartalmakkal találkoznak, gyakran kapnak-küldenek erotikus képeket, és üzenetekben szextingelnek – egy 2500 tanár bevonásával végzett vizsgálat során kiderült, hogy hatból egy általános iskolás gyerek oszt meg vagy fogad szexuális tartalmakat. A fiatalok ráadásul ezeket a képküldözgetéseket teljesen normálisnak tartják, csak azt nem, ha a szüleik is meglátják őket.

A szakértők szerint az okostelefonokat ki kéne tiltani az iskolákból, az otthoni használatot pedig igenis korlátoznia kéne a szülőknek. Persze ez azonnal ellenállásba ütközik a fiatalok részéről, hiszen nekik a telefon olyan, mint a harmadik kezük, de ettől még be lehet, és be is kell avatkozni. A gyerekeket meg lehet tanítani az önmérsékletre, saját szokásaik szabályozására, és a veszélyek elkerülésére, csak meg kell próbálni, és ha nem megy, szakértő segítségét kérni.

Forrás: Independent,