Szegény kivi ilyen aránytalanul nagy tojásokat tojik

Az Új-Zélandon őshonos kiviféléknél a nőstény madarak igencsak megszenvedik a szaporodást. A tojás aránytalanul nagy hozzájuk képest, testsúlyuk egynegyedét teszi ki.

Egyetlen nőstény nagyjából száz darab zöldesfehér tojást rak le élete során.  A 12 centiméter hosszú és 8 centiméter széles óriástojások hatszor nagyobbak, mint mondjuk a tyúk esetében, és elég bizarr látványt nyújtanak a törékeny anyamadár testében:

Ha mi nők ilyen arányokkal hoznánk világra újszülötteinket, akkor 13-14 kilós gyerekeket kéne megszülnünk. Szegény kivianyuka meg is szenvedi a folyamatot, hasa a földig ér le, ezért csak totyogni tud, és gyakran hűsöl sekély vízben, hogy a tojástól fájdalmasan húzódó pocakját pihentesse.

Kivi a tojásával (Kép: Awesci)

Míg a tojás fejlődik, háromszor annyit kell ennie, mint szokott, ám amikor a tojás teljesen megnőtt, a világra hozása előtt három napig már egyáltalán nem fér el étel a gyomrában. Amikor  nőstény végre megszabadult a tojástól, pihenhet, mert nagyrészt a hím költi ki. Amikor a kis kivi kibújik a tojásból, a köldökéhez még hozzácsatlakozik a peteburok, ami még tíz napig ellátja őt táplálékkal.

Kiwi fióka (Kép: Attackofthecute)

Amikor a burok felszívódott, a szülők etetik a fiókát. Mondjuk nem sokáig, mert az nagyon hamar önállóvá válik.

Forrás: Index