Magyarországon is megjelent a szúnyog, ami bőrférgességet okozhat

A hazai szúnyogok eddig legnagyobbrészt enyhén fájdalmas csípésen és idegeskedésen kívül mást nem okoztak az embernek, de ez a szakértő szerint hamarosan változni fog.

A koreai szúnyognak esélye se lett volna Magyarországra kerülni, ha nem szállítanak ennyi mindent a két ország között. 2016-ban feltehetően import autógumikkal érkeztek hazánkba az első peték, amikből ki is keltek az életképes szúnyogok. Pécsen észlelték őket először, de akkor még a szakértők is abban reménykedtek, hogy a hazai klíma nem felel majd meg a koreai szúnyognak, és nem telepszik meg. Sajnos kiderült, hogy az állat áttelelt nálunk, megtelepedett, és egyre csak terjed.

A baj az, hogy veszélyes betegségek, többek között a Zika, a bőr- és szívférgesség, a japán encephalitis vagy a Nyugat-nílusi láz terjesztésére is képes lehet. Dr. Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Egyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának szúnyogokra szakosodott munkatársa a 24.hu-nak kifejtette, hogy a nappal aktív koreai szúnyogról egyelőre nem tudni, valóban  képes-e trópusi betegségek terjesztésére, de több pécsi mintából is kimutatták a bőrférgességet okozó élősködőt. A kutyafélékben kifejlődő parazita emberben betokosodik, és gyulladást okoz a bőrben vagy a szemben

A koreai szúnyog terjdése ellen gyakorlatilag tehetetlenek vagyunk, mert ha hiába a szúnyogirtás, a vízben lévő petékből új szúnyogok fejlődnek.

Forrás: 24