Azt hitték, testvére reinkarnációjaként született: Így kezdődött Salvador Dalí különös élete

Salvador Dalí élete jól mutatja, milyen keskeny az a sokat emlegetett határ a zseni és az őrült között.

Ám a művésznek már az élete is nagyon furcsán kezdődött: azelőtt, hogy világra jött volna, anyja már szült egy Salvador Dalí nevű fiút, ám az 22 hónapos korában egy fertőzés miatt elhunyt. Kilenc hónapra rá érkezett az általunk ismert Salvador Dalí, akiről az egész család úgy tartotta, halott bátyjának reinkarnációja. Mivel ezt a szülők jó sokszor elmondták gyereküknek, és a sírhoz is rendszeresen kivitték, sőt, nagyon gyakran öltöztették lányruhákba, nyugodtan mondhatjuk, hogy innen nehéz lett volna felépíteni egy normális személyiséget.

Nem is nagyon sikerült. A kis Salvador az örömöt és a fájdalmat nem mindig tudta elkülöníteni egymástól, emberekre támadt, legkedvesebb barátját ledobta egy hídról, aki majdnem belehalt az öt méteres zuhanásba, beleharapott egy még élő, sérült denevérbe, akit éppen hangyák igyekeztek felfalni, és még sorolhatnánk.

Felnőttként sem tudott szabadulni bizarr szokásaitól. Egy előadása közben teljes mélytengeri búvárfelszerelést viselt, amit addig nem volt hajlandó levenni, amíg kis híján bele nem fulladt. Máskor karfiollal rakta tele az autóját,és úgy érkezett fontos eseményekre, csupán azért, mert épp ez a zöldség nyűgözte le fantáziáját. Sajátos húzása volt, hogy könyvesboltba vitetett kórházi ágyat ápolónővel, és ott fekve fogadta a vevőket, akik még a zseni agyhullámairól készült leletet is megkaptak a könyv mellé.

Talán mondanunk sem kell, hogy Dalí szerelmi élete is furcsán alakult. 1929. augusztusában találkozott élete szerelmével, a házas Elena Ivanovna Diakonova-val, becenéven Gala-val. A nő végül hajlandó volt elválni, és hozzáment Dalíhoz, sőt, 1982-es haláláig vele is maradt, de életük nagyon bohém volt: 1968-ban Gala kapot egy spanyolországi kastélyt férjétől, de csak azzal a feltétellel fogadta el, hogy Dalí csak az ő írásos engedélyével látogathatja azt. Gala-nak fontos volt az anyagi jólét, ahogy férjének is, így mindent megtettek, hogy a Chupa Chups nyalóka logójától kezdve bármibe is fogtak, azért a lehető legtöbb pénzt kapják.

Forrás: Múlt-Kor