Ez volt az emberi történelem leghangosabb hangja

135 éve tört ki az indonéz Krakatau vulkán, amit az írott történelem legnagyobbjai közt tartják számon. Több 100 ezer ember halálát okozta, ráadásul a legpusztítóbb hangot is neki “köszönhetjük”. 

1883 augusztusában négy alkalommal tört ki a Krakatau, de nem akárhogy

A detonáció elpusztította a szigetet, amin a vulkán volt, és 27 kilométeres magasságig sziklákat, 80 kilométeres magasságig  hamut lövellt a légkörbe. A vele járó földrengés 40 méter magas szökőárhullámot indított el, ami több mint 30 ezer ember halálát okozta.

A harmadik és negyedik robbanása pedig az emberiség valaha tapasztalt két leghangosabb hangjaként vonult be a történelembe. A harmadik felvonás a becslések szerint 180 decibeles hangerővel zajlott 160 kilométerre a vulkántól – ez már az elviselhetetlen, akár halált is okozó szint. Még 4800 kilométerrel arrébb is azt hitték az emberek, hogy valaki ágyút sütött el mellettük, akkora volt a hang.

A negyedik, végső robbanás még ennél is hangosabb és pusztítóbb volt, a  becslések szerint 310 decibeles lehetett volna, ám  a hangerő elméleti határa 194 dB lenne. Azt biztosan tudjuk, hogy  a vulkántól hatvan kilométerre hajózó matrózoknak például beszakította a dobhártyáját, és a robbanást 5000 kilométerrel arrébb is lehetett hallani. A lökéshullám körbejárta a bolygót, minden országban megzavarva a barométereket.

Forrás: Index