Először sikerült börtönbe juttatni egy szülőt azért, mert kényszerházasságba taszította lányát

A kényszerházasságot Angliában tiltják a törvények, de ez nem jelenti azt, hogy a különböző kultúrákból érkezett családok lemondtak róla.

Egy angol nő mindenáron férjhez akarta adni lányát egy pakisztáni férfihoz, annak ellenére is, hogy lánya nem vágyott a nála 16 évvel idősebb férfival kötendő házasságra. Az anya ragaszkodott tervéhez, ezért nyaralást színlelve elcipelte 13 éves lányát Pakisztánba, odadobta jövendőbelijének, aki egyfajta eljegyzés gyanánt szexuális kapcsolatba lépett vele. A lány teherbe esett, majd visszatérve Angliába abortuszon esett át. Eltelt néhány év, de az anya nem tett le tervéről, amikor lánya nemrég 18 éves lett, arra kényszerítette, hogy feleségül menjen a férfihoz Pakisztánban.  A lány a brit belügyminisztérium segítségével visszakerült Angliába.

A körzeti orvos  tett feljelentést az anya ellen, aki ugyan mindent tagadott, de az ügy részletei már napvilágra kerültek. A lány hajlandó volt tanúskodni anyja ellen, akit el is ítéltek, s meg is kezdte négy és fél éves börtönbüntetését.

Nagy-Britanniában 2014 óta létezik törvény a kényszerházasság ellen, de most először jutott börtönbe elkövető – a legtöbb esetben még vádat sem emelnek.

Forrás: Index