Ha túl sokat takarít a szülő, nagyobb eséllyel lehet leukémiás a gyerek

Mel Greaves, a Brit Rákkutató Intézet tudósa 30 év alatt összegyűlt bizonyítékokkal támasztotta alá azt a teóriát, ami szerint a túlzott mértékű higiénia és tisztaság nem tesz jót a gyerekek egészségének, immunrendszerének.

Ha a szervezet nem találkozik elég korán különböző kórokozókkal, anyagokkal, akkor nem tanul meg ellenük megfelelően védekezni. A kutatók azt vették észre, hogy az akut limfoblasztómás leukémia, ami kétezer gyermekből egyet sújt, modern korunkban gyakrabban jelenik meg, mint korábban, és jellemzően jómódú társadalmakban. Míg korábban a villamosenergia-hálózatot vagy a vegyi anyagokat tartották felelősnek a betegségért, ma már nemcsak az okokkal vannak egyre inkább tisztában, de a leukémia három szakaszát is le tudják írni. Az első egy génmutáció, amelyik a méhen belül megy végbe, a második az élet első éve, ami túlzott tisztaságban telik el. E kettő elég lehet ahhoz, hogy az immunrendszer helytelen választ adjon egy fertőzésre, s kialakuljon a leukémia.

“Az akut limfoblasztómás leukémiának világos biológiai oka van, számos fertőzés kiválthatja az arra hajlamos gyerekekben, ha azok védekező rendszere nem készült fel megfelelően”– mondta Mel Greaves.

Különböző tanulmányok eredményeiből látható, hogy a baktériumok sokaságának kitett gyerekek körében ritkábban jelentkezik a leukémia – de ez persze nem elhanyagolt állapotot jelent, csupán példának okáért egy ovis testvért, aki hazahozza a betegségeket. A hüvelyi szülés és a szoptatás során is olyan baktériumokkal találkozik a csecsemő, amelyek segítik elkerülnie a későbbi leukémiát. További bizonyítékként a kutató azokat a kísérleteket említette, amelyekben állatokat tartottak teljesen steril, kórokozómentes környezetben: még náluk is gyakrabban alakult ki a leukémia egy-egy fertőzést követően.

Greaves nem hibáztatja a szülőket, inkább a megelőzés fontosságára koncentrál: szerinte ne féltsük a gyereket a mindennapos fertőzésektől, a közösségtől, és hagyjuk, hadd edződjön az immunrendszerük.

Forrás: 24