Olyan dolgot tesznek a bonobók, ami eddig csak az emberre volt jellemző

Főemlős rokonaink nagyon hasonlítanak a csimpánzokra, de társadalmi életük egész más, szociálisabbak, az ételt is megosztják egymás között, és náluk a nőstények uralkodnak a falkában.

Azt is megfigyelték, hogy a bonobók közt sokkal ritkábbak az agresszív megnyilvánulások, a verekedések, a kölykök bántalmazása, mint a csimpánzoknál. Ennek okairól itt írtunk bővebben. A Pisai Egyetem és a CNSR francia kutatóközpont tudósai most újabb megfigyeléssel járultak hozzá a bonobók megismeréséhez: kiderült, hogy a nőstények nemcsak jelen vannak társaik szülésénél, de védik és támogatják őket vajúdás közben. Eddig csak az emberről tudtuk, hogy segédkezik társának szülésekor, de mint kiderült, a legközelebbi rokonainknál is megfigyelhető.

A vajúdó nőstény nem is vonul el messze a többiektől, épp ellenkezőleg: közéjük furakszik, és a nőstények körbeveszik. A hímeket ezzel kizárják a körből, sőt, a bonobó bábák még a legyeket is elhessegetik. Végig az anyuka mellett maradnak, és esetenként a születő kölyköt is megpróbálják elkapni.

Forrás: Index