Nem élünk annyi ideig, hogy megemésszük a lenyelt rágót

Kevés olyan felnőtt van, akit gyerekkorában ne riogattak volna azzal, hogy minimum bélcsavarodást kap a lenyelt rágótól, és kínok kínjai közt leheli ki a lelkét. Ehhez képest valami egész más történik.

A lenyelt rágó például nem marad éveken át sem a belekben, sem a gyomorban. Mondjuk ha maradna, akkor sem történne vele semmi, mert alapanyagát, a gumit képtelenek vagyunk megemészteni. Nyilván az édesítőszereket, más anyagokat igen, de a gumit emberöltőnyi idő alatt sem tudnánk lebontani.

Ám ez nem jelenti azt, hogy az ott is marad örökre a gyomrunkban, és boncoláskor szórakoztathatjuk vele a kórboncnokot. Ugyanúgy végighalad az emésztőcsatornánkon, mint minden más, de mivel kicsi és puha, a legtöbb esetben nem okoz semmilyen gondot, természetes úton távozik.

Akkor van baj, ha valaki túlzottan nagy mennyiségű rágót nyel le. Az így kapott emészthetetlen gumi ugyanis már elzáródást okozhat a belekben. Olyannyira, hogy több sebész is operált már ki hatalmas gubancos, rágókból összeállt csomókat különböző páciensek beléből vagy gyomrából.

Forrás: Index