10 évesen 228-as IQ-t mért magának, így reagált a Guinness Rekordok Könyve

Marilyn vos Savant  amerikai írónő a világ valaha volt legokosabb embere, aki 10 évesen 228-as IQ-t mért egy hivatalos teszten.

Marilyn már gyerekkorában okosabb volt a kortársainál így rendszeresen töltött ki intelligenciateszteket.  10 éves korában egy direkt gyerekek intelligenciájának mérésére specializált Stanford–Binet tesztet vett elő, ami a végső pontszám meghatározásakor azt is figyelembe veszi, hogy mekkora különbség van a teszt kitöltőjének mentális és valós kora között. Marylin 228-as eredményt kapott, azzal, hogy intelligenciája egy 23 éves emberének megfelelő – ezért is a magas pontszám. A lány ezzel bekerült Guinness Rekordok Könyvébe is, mint a világ legmagasab IQ-jával rendelkező ember.

Az IQ-teszt azonban azóta kiment a divatból, ezért sokan megkérdőjelezik Marylin kimagasló értékének valószínűségét. Ugyanis felnőttként szintén kitöltött egy, a kiemelkedő intellektus mérésére specializált Mega tesztet, ami már “csak” 186-os IQ-t állapított meg. Mégis hírességgé vált, mint Amerika legokosabb embere, főleg azután, hogy férjhez ment Robert Jarvikhoz, az első mesterséges szív fejlesztőjéhez. Marilyn könyveket, cikkeket ír és IQ-teszteket fejleszt azóta is, rekordját pedig végül három kiadás után kivették a Guinness könyvéből az egész kategóriával együtt, tekintettel arra, hogy az IQ-tesztek nem teljesen megbízhatók, ahogy az emberi intelligencia mérése úgy egyáltalán sem az.

Marilyn vos Savant-t nem rendítette meg a Guinness könyv szerkesztőinek döntése, ma 71 éves, és a Parade magazin álllandó rovatában logikai fejtörőkkel szórakoztatja az olvasóit.

Forrás: Index