Ennyi kártérítést kell fizetnie az erdőtüzet okozó kamasznak

Az Egyesült Államok Oregon államában tavaly ősszel elképesztően pusztító erdőtüzet okozott egy 15 éves fiú.

A kamasz társaival együtt tűzijátékot hajított a száraz fák közé, amitől a növények tüzet fogtak, füstölni kezdtek. A gyerekek ezt látták is, de csak nevettek rajta. Otthagyták az egészet eloltatlanul, amitől két hónapon (!) át tartó erdőtűz keletkezett több mint 200 négyzetkilométernyi területen, és a tűzoltóknak legalább 20 millió dollárba került, hogy eloltsák.

A kamaszok tettéről videofelvétel készült, így felelősségüket nem tudták letagadni. ügyük bíróság elé került, ahol a fő tettest példaértékű módon büntették meg.  5 év felfüggesztett börtönbüntetés és 2000 óra közmunka mellett 36 millió dollárt, azaz csaknem 9,7 milliárd forintot kell kifizetnie az általa okozott károkért.

A teljes összeget egyben nem tudná előteremteni, ezért 100 ezer dolláros részletekben kell befizetnie 30 év alatt – a pénzügyi tervet egy fiatalkorú büntetésekkel foglalkozó intézmény dolgozta ki neki, a pénzből pedig a tűzoltás és a tereprendezés költségeit finanszírozzák.

A bíró szerint a megítétl kártérítési összeg nem haladja meg a fiú által okozott kár nagyságát. hiszen csak az erdő helyreállítása több mint 21 millió dollárba került, hol van még a tűzoltók munkája, a busz- és vasúttársaságoknak, a biztosítóknak, a nemzeti parknak okozott kár, vagy  Iris Schenk, akinek teljes otthona leégett a tűzben. A fiú talán neki írhatná az első bocsánatkérő levelét, a bíróság ugyanis arra is kötelezte, hogy mind a 152, a tűz által érintett embernek kell egyet írnia.

Forrás: Érdekesvilág