Amit nem tanítanak az iskolában Pitagoraszról: Saját szektát működtetett és félistennek képzelte magát

 Á négyzet plusz bé négyzet egyenlő cé négyzettel – ezt az érettségin is tudni kell még a minimum szinthez is. Pitagorasz azonban messze több volt, mint matematikatudós…

Filozófusként és zeneesztétaként is működött, érdekelte a zeneterápia és az összehasonlító vallástörténet, még Egyiptomba is elutazott vizsgálódni. Tehát volt mire felvágnia, de ilyen mértékű önbizalmat, amit ő tanúsított, semmilyen zseniális tevékenység nem indokol. Pitagorasznak ugyanis saját szektája volt, amit ő vezetett egyfajta “félistenként”. A számokat isteni eredetűnek tartotta, akként is kérte számon tiszteletüket – igaz, a mögöttes elv az volt, hogy az univerzumban minden mögött matematikai összefüggések és harmóniák találhatók. Ha sikerült megoldani egy bonyolult példát, kötelező volt áldozatot bemutatni az isteneknek, s minden számnak megvolt a maga istenien tökéletes tulajdonsága is. Egy sor képtelenség terjedt el a mesterről, miszerint képes akaratával írni a Holdra, vagy irányítani az állatokat, de nem is sietett ezeket megcáfolni. Az emberek szemében is visszás és furcsa szektavezérével egyetemben nem örvendett közimádatnak, Pitagorasz házát egyszer fel is gyújtották  – a szomszédok nem akarták, hogy egy őrült lakjon mellettük.

A szekta tagjai félisten vezérükkel a tizes számhoz imádkoztak, és még egy sor furcsa dolgot műveltek – például azt hitték, Pitagorasszal az élen, hogy egy barátjuk lelke egy kutyába költözött, és konkrét elképzeléseik voltak a húsfogyasztással és a nemi élettel kapcsolatban is.

A történet folytatását az Index oldalán tudod elolvasni – érdemes.