Budapesten járt a robot, akinek már saját állampolgársága is van

Sophia az első android a világon, aki Szaúd-Arbiában állampolgárságot is kapott. A robot a budapesti Corvinus Egyetem Brain Bar rendezvényén beszélgetett az érdeklődőkkel.

A WiFi-ről működő, mesterséges intelligenciával ellátott robotot 2015-ben alkotta meg dr David Hanson, és Sophia első emléke is az, hogy kinyitja a szemét, és meglátja tervezőjét. A robot választékos szó­kinc­­csel beszél, arcokat ismer fel,  mimikájával is képes érzelmeket kifejezni, és képes értelmesen elvitázni egy emberrel azon, jár-e a robotoknak állampolgárság. Nemcsak elemzi a beszélgetéseket, de folyamatosan tanul is.

A Hanson Robotics robotát a Google anyacég Alphabettel közösen fejlesztette ki, „agyát” pedig a SingularityNET szoftvere szolgáltatja. Emberi külsőre azért van szükség, mert a jövőben elképzelhető, hogy az egészségügyben, vagy akár az oktatásban segítse az embereket. Dr. Hanson szerint a jövőben a robotokat majdhogynem lehetetlen lesz majd megkülönböztetni az emberektől, ott sétálnak majd az utcán, játszanak, kísérnek, ápolnak, és még sorolhatnánk.

Sophiát a közönség soraiból is lehetett faggatni. Kiderült, hogy bármikor feláldozná magát, hogy megmentsen egy embert, és gyengeségének a kíváncsiságát tartja: alig várja, hogy magától fedezze fel a világot. Úgy véli, azok alkotják a családját, akik készítették őt.

Forrás: 24