Tudtad, hogy van egy második agyunk is?

Koponyánkon belüli agyunk szerepével már úgy-ahogy tisztában vannak a tudósok, ám az új vizsgálati eredmények szerint van még egy agyunk, amivel messze nem foglalkozunk eleget.

A bélrendszerben  neuronok milliói alkotnak bonyolult hálózatot, amik a központi idegrendszer segítsége nélkül (!) irányítják például a bélmozgásunkat, vagy a bélizmok működését. Mintha egy különálló idegrendszerünk lenne, ami akkor is működik, ha sem az agyból, sem a gerincből nem kap parancsokat.

Egyes tudósok szerint ez a tökéletes neurológiai összehangoltság azt is jelentheti, hogy a fejlődés során előbb volt idegrendszerünk a beleinkben, mint hogy a központi kifejlesztettük volna. Annyi bizonyos, hogy a boldogsághormonként is ismert szerotonin 90 százaléka a bélrendszerben képződik, ahogy a dopamin mennyiségének a fele is. Ha a bélbaktériumaink egyensúlya felborul, akkor ezen hormonok szintje is megváltozhat. Egy kutatás során például kiderült, hogy azok, akik négy héten át probiotikumban gazdag joghurtot ettek, mérhetően nyugodtabbak voltak társaiknál. A bélrendszernek tehát nagyon is aktív szerepe van hangulatunk, érzelmeink, mentális betegségeink alakulásában. Ezt egy egérkísérlet is bizonyítja, amelynek sorén a szorongó egerek bélbaktériumait normál egerekbe ültették át, mire azok is szorongani kezdtek.

Hogy mit tehetsz azért, hogy minél egészségeseb legyél, s milyen további kapcsolat áll fenn az agy, a hangulatunk, az immunrendszer, és a bélrendszer között, a Dívány cikkéből tudhatod meg.

Forrás: Origo, Dívány