Azért nem bukkantunk még a földönkívüliek nyomára, mert akaratlanul is elpusztítottuk őket?

Az ötvenes években  Enrico Fermi megfogalmazott egy paradoxont:  a galaxisban nagyon valószínű, hogy léteznek értelmes idegen civilizációk, mégsem bukkantunk eddig a nyomukra.

Ezt az ellentmondást sok kutató próbálta már különböző elméletekkel feloldani. Rosszul keressük az idegeneket, nem elég fejlett a technológiánk, hogy észrevegyük őket, nem vesszük a jeleket, ahogy kommunikálni akarnak velünk? Alexander Berezin, az orosz Nemzeti Elektronikus Műszaki Kutatóegyetem tudósa nemrég új elmélettel állt elő.

Először is arról beszélt, hogy hogyan határozzuk meg az értelmes életet. Nem nagy szemű ufókra kell gondolni, hiszen az idegenek nem feltétlenül hasonlítanak az emberi fajra, megjelenhetnek mesterséges intelligencia vagy égitest alakú létformában is. A lényeg, hogy az idegenek szaporodnak és terjeszkednek a maguk módján, plusz érzékelhetőnek kell lenniük általunk. Vagy üzenniük kell nekünk, vagy csillagközi utazás során  házhoz jönniük. Ha ez megvan, akkor már nem áll semmi a hódítás útjába. A terjeszkedés lényege pedig éppen az, hogy a fejlettebb civilizáció tagjai elnyomják vagy elpusztítják a náluk gyengébbeket, kevésbé jelentős életformákat. Nem feltétlenül szándékosan, a szakértő szerint olyan ez, mint amikor házat építenek egy telekre, és akaratlanul is elpusztítják az ott lévő hangyabolyt.

Berezin szerint nem kell félnünk attól, hogy minket pusztítanak el így, sőt, ennek ellenkezője történhet meg. A tudós úgy véli, épp az emberiség lesz az első faj a galaxisban, amely elérve a csillagközi állapotot már létformákat nyom el akaratlanul is.

“Természetesen remélem, hogy tévedek. Az egyetlen módszer, hogy kiderítsük az, ha folytatjuk az Univerzum felfedezését és az idegen élet kutatását” – mondta végül.

Forrás: National Geographic