Szakértő mutatja meg, hogy lesz a kakaóbabból csokoládé

Dom csokikészítő Londonban, aki pontosan elmagyarázza nekünk, hogy is készül a finomság.

A világ majdhogynem összes csokija 4-5 hatalmas csokigyártó kezéből kerül ki, de egyre többen szerelmesednek bele a kézműves csokikba, amik útján könnyen nyomon lehet követni egészen a kakaóbabtól.

Minden ezzel a kis virággal kezdődik a kakaófán

Már nőnek a gyümölcsök

Amiket aztán leszüretelnek

Fehér gyümölcshús veszi körbe a 25-40 magot

Így néz ki egy kakaóbab félbevágva

A magok 5-7 napig fermentálódnak, a gyümölcshús folyékonnyá válik, és elvezetik, barna magokat hagyva maguk után

A fermentálódás után 7-10 napig a napon szárítják a kakaóbabokat

Felügyelik és rendszeresen forgatják őket

Aztán bezsákolják, és a világ minden pontjára elküldik őket

A kézműves műhelyben kézzel átválogatják őket

Ebben a készülékben forognak, miközben megpörkölik őket

Így néz ki a kézműves kis csokigyár

A megpörkölt kakaóbabokat összetörik és válogatják

Készen áll az őrlésre

50 kilós gránitkerekek forgatják a csokimasszát, amiben a magok felét kitevő kakaóvaj felolvad, és ezen a ponton lehet a csokihoz cukrot és tejet adni, ha kell

Két-három nap múlva a szemcseméret lecsökkent, a csoki sima, lágy, a keserű aromák távoznak a meleg miatt, és kialakul a jellegezetes ízvilág

Aztán a masszát kiöntik, és néhány hétig így hagyják, ekkor is alakul még az íze. Utána felolvasztják és formákba öntik.

Forrás: Boredpanda