Lebénult egy ötéves gyerek a kullancscsípéstől

Az anyuka szokásos módon keltegette ötéves kislányát, Kailyn-t, de az nem bírt felkelni az ágyból, amikor pedig mégis megpróbálta, kiesett belőle.

Az anya azt hitte, lánya csak elfeküdte a lábait, de aztán Kailyn beszéde is zavaros lett, így az anya berohant vele a kórházba. Szerencsére éppen fésülte a kislányt, és fejbőrébe fúródva megtalálta az egészért felelős kullancsot is. Mint kiderült, a kislány kullancsparalízist kapott a fertőzött élősködőtől, de az orvos azt mondta, a tünetek csökkenni fognak, miután az állatot  eltávolították.

Gepostet von Jessica Griffin am Mittwoch, 6. Juni 2018

Szerencsére így is lett, de a kullancsparalízis akár halált is okozhat, ha nem fedezik fel időben: leállhat tőle a légzés. Néhány észak-amerikai kullancsfaj ugyanis olyan mérget termel, ami lentről felfelé induló bénulást okoz. Csak akkor csökkennek a tünetek, ha a kullancsot megtalálják és kiszedik, különben a légzési nehézségek súlyosbodhatnak.

Kailyn 12 óra múlva lett annyira jól, hogy képes volt újra járni és összefüggően beszélni. Az édesanya azért osztotta meg a történetét, hogy mindenkit figyelmeztessen a kullancscsípés veszélyeire.Azt mondja, a reggeli bénulásig gyerekének úgy tűnt, kutya baja, egy éjszaka alatt alakultak ki a tünetek. Arra figyelmeztet minden szülőt, hogy a gyerekeket naponta át kell nézni, nem szedtek-e össze kullancsot valahol.

Ez ránk, magyarokra is igaz, mert bár kullancsparalízist terjesztő kullancs nálunk nem él, de a Lyme-kór vagy az agyvelő- és agyhártyagyulladás is épp elég veszélyes.

We had a bit of a scare this morning! Kailyn woke up and couldn’t walk! I was just thinking that her legs were asleep…

Gepostet von Jessica Griffin am Mittwoch, 6. Juni 2018

Forrás: Nlcafé