Nagy tévhit, hogy csak agyunk tíz százalékát használjuk

Milyen titokzatos és bonyolult az ember:  mi mindenre lehetnénk képesek, ha nem csak agyunk tíz százalékát használnánk? Évekre bebetonozta magát ez a teória, pedig egyáltalán nem igaz.

Egy amerikai felmérés szerint az emberek 65%-a mélyen hisz ebben a fals elméletben, míg az európai tanárok majdnem fele tesz ugyanígy. pedig hiába,rengeteg bizonyíték áll rendelkezésünkre, amely egyértelművé teszi, hogy agyunk száz százalékát használjuk. neurológiai tesztek, CT- és MRI-felvételek igazolják, hogy az agy nagy része állandóan aktív, és minden részét használjuk valamire.

De akkor hogy terjedt el ez a tévhit?

Még az 1890-es években a Harvard pszichológusai végeztek egy kutatást kiemelkedő intelligenciájú gyerekekkel. Közülük is leginkább a csodagyereknek tartott James William Sidis-t elemezték, akit felvettek a Harvardra. Róla mondta az egyik kutató, hogy még csak egy kis részét használja a képességeinek.

1936-ban aztán  a Hogyan szerezzünk barátokat és befolyásoljunk embereket című könyv előszavában idézik fel ezt az elhíresült mondatot, de már úgy átcsavarva, mintha a kutató azt mondta volna, minden ember mentális képességeinek csupán tíz százalékát használja. Így lett “tudományos tény” belőle, ráadásul jó érzés is belegondolni, hogy kiaknázatlan, hatalmas potenciál lapul az agyunkban – kár, hogy nem igaz.

Forrás: Index