2018-ban a modern ember semmit sem tud tenni az erdőirtás ellen?

Itt vagyunk az űrrepülőinkkel, a mesterséges intelligenciával, egy csomó fejlesztéssel és okos dologgal 2018-ban, és nem vagyunk képesek megállítani az erdőirtásokat.

A világ őserdeinek területe évente több mint 87 ezer négyzetkilométerrel csökkent 2014 és 2016 között. Ez 20 százalékkal gyorsabb ütemű pusztulást jelent, mint ami az elmúlt tíz évben folyt. Hiába próbálunk tenni valamit több évtizede, hiába tudjuk, mennyire szükség van az őserdőkre, mintha teljesen bénán állnánk irtásával szemben.

Az utóbbi 18 évben a világ háborítatlan őserdőinek majdnem 10 százaléka feldarabolódott, pusztulásnak indult, kivágták a fáit. Ez instabillá teszi az éghajlatunkat, búcsúzhatunk a biológiai sokszínűségtől, állatokat, köztük ritka fajokat ölünk meg élőhelyük elrablásával, saját magunk tesszük tönkre a tiszta levegőt, vizet, és még sorolhatnánk.

A következő 10-20 évben lesznek olyan országok, amelyek az összes erdőterületüket elvesztik. Ha minden így megy tovább,  Paraguayban, Laoszban és Egyenlítői-Guineában 2030-ra, a Közép-afrikai Köztársaságban, Nicaraguában, Mianmarban, Kambodzsában és Angolában 2040-re tűnnek el az őserdők a mezőgazdaság, a fakitermelés, a bányászat vagy az erdőtüzek miatt.

Az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) öt vezető természetvédelmi szervezettel közösen meghirdette a Nature4Climate nevű ötéves tervet, céluk a hatékonyabb földhasználat melletti kampányolás.

Reméljük, ez ér is majd valamit.

Forrás: Index