46 éves korában meghalt Koko, a jelnyelven beszélő gorilla

Koko 1971 július 4-én látta meg a napvilágot a San Franciscó-i állatkertben. 1 éves korában kezdte el jelnyelvre tanítani Francine Penny Patterson, s a tanulás olyan jól ment, hogy 1974-ben, a Gorilla Fundation alapításakor Stanfordba költöztette Kokót.

“A Gorilla Fundation mély szomorúsággal tudatja, hogy szeretett Kokónk elment. Koko milliók életére volt hatással minden gorilla nagyköveteként és a fajok közti kommunikáció és empátia ikonjaként. Szerettük, és hiányolni fogjuk. (…) Koko nyelvi képességei és empátiája milliók szemét nyitotta fel és milliók szívét rabolta el. Több dokumentumfilmben is szerepelt, kétszer is felkerült a National Geographic címlapjára. Az első, 1978-as címlapképet Koko maga készítette, egy tükörben fényképezte le magát. A második címlap Kokóról és kisciciájáról, All Ballról szólt” – írta az alapítvány.

Az All Ball, azaz Csupagömb nevet maga Koko adta kis barátjának, aki előbb meghalt, mint ő, és Koko mélyen meg is gyászolta. Mivel saját kölyke nem lehetett, az állat két további kiscicát kapott szülinapjára:

A gorila tavaly ezt üzente az emberiségnek:

Forrás: 444