Döntött az Emberi Jogok Európai Bírósága Breivik panaszairól

A 77-szeres norvég tömeggyilkos Breivik bebörtönzése óta azzal foglalja el magát, hogy egyik panaszt nyújtja be a másik után a börtönbéli mostoha állapotokról. Például hideg a kávéja.

Panaszát nemrég az Emberi Jogok Európai Bírósága bírálta el, és kimondták, hogy börtönkörülményei nem minősülnek “embertelen” vagy “megalázó” bánásmódnak.

Anders Behring Breivik, aki a történtek óta Fjotolf Hansenre változtatta a nevét, 2011 júliusában robbantott bombát, illetve lőtt agyon fiatalokat  Norvégiában. A lehető legsúlyosabb, 21 éves börtönbüntetést kapta érte, amit ha kell, meg tudnak hosszabbítani. Breivik-nél alighanem szükség is lesz erre, mert nemcsak megbánást nem mutat, de minden tárgyaláson náci karlendítéssel hívja fel magára a figyelmet, és főhercegként követeli a kivételes bánásmódot. Állandóan bead valami kérelmet, mert magánzárkában kénytelen tölteni a napjait, és még a kávéja is gyakran hideg, és ez kimeríti az “állatias bánásmód” kereteit. Teszi mindezt úgy, hogy neki 3 börtöncella jár egy helyett (összesen 32 négyzetméter), van saját fürdőszobája, szobabiciklije, futópadja, tévéje, újságjai, számítógépes játékai, könyvei, hetente jár hozzá pap, kéthetente egy önkéntes. A magánzárkát egyébként az indokolja, hogy a férfit valószínűleg bántaná a többi rab, neki pedig lehetősége nyílna terjeszteni köztük szélsőséges nézeteit.

Breivik panaszát korábban a norvég legfelsőbb bíróság elutasította, ezután vitte tovább az ügyet az Emberi Jogok Európai Bírósága elé.

Forrás: 444