Papok, apácák és orvosok hálózata adott el újszülött gyerekeket évtizedeken át

Egyelőre egyetlen felelősét állították bíróságra a történetnek:  a 85 éves, spanyol nőgyógyász, Eduardo Vela évtizedeken át azt hazudta szülőknek, hogy meghalt a gyerekük, ám azok nagyon is éltek, csak épp eladták őket.

Többezer újszülött eshetett a hálózat áldozatául az évek során. Miközben az orvos egy madridi kórházban dolgozott, papok és apácák segítségével adták másoknak örökbe a megszülető babákat. Eleinte a politikailag megbízhatatlannak nyilvánított családok gyerekeit adták olyan családokhoz, ahol a rendszerhez lojálisabb nevelést kaptak, de aztán hatalmas üzlet lett az egészből. A kilencvenes évekig folytatódott a gyerekkereskedelem, de most végre úgy tűnik, meg tudták fogni a fő felelőst, Velát.

1969 tavaszán született meg Inés Madrigal, akiről szüleinek azt mondták, halva jött a világra. Még egy erre a célra tartott hűtő is volt a kórházban, benne egy kisbaba tetemével, ez győzte meg a kételkedő szülőket. A lényeg, hogy Inés mostohaanyja végül bevallotta az igazat a lánynak 18 éves korában, és abban is segített neki, hogy megtalálja a vér szerinti szüleit. Inés végül  a gyerekrablásokkal foglalkozó szervezet, az SOS Bebes Robados murciai ágának vezetője lett, és ő vitte bíróságra az ügyét is.

Még a tárgyalás előtt így nyilatkozott:

„Nyilvánvaló, hogy Eduardo Vela nem fogja elmondani nekem az igazat. Nem fogja elárulni, ki az anyám vagy hogy milyen körülmények között vettek el tőle. Nem vagyok olyan naiv, hogy abban higgyek, hogy így lesz, de nagyon szeretném, ha legalább megkaphatnánk minden adatot a nőkről, akik a San Ramón klinikán szültek. De valószínűleg ez sem fog megtörténni, és be kell érnem a realitásokkal. De azért remélem, hogy igazságos ítélet születik”

S hogy miért csak most kapták el Velát, ráadásul csakis őt? Valószínűleg azért, mert nagyon sok spanyol pap és apáca dolgozott a bűnszövetkezetben, de mindig ki tudták mosni magukat a vádak alól azzal, hogy ők csak a közösséget szolgálják, és eszükbe sem jutni bántani egy ártatlan kis életet. 2013-ban majdnem sikerült bíróság elé vinni  Sor María Gómez Valbuena madridi apácát, aki többezer gyereket adott el, de meghalt a tárgyalás előtt, addig pedig végig tagadott.

A bűnösök tehát lapultak, de az áldozatok sem sok segítséget kaptak eddig saját hatóságuktól, a rendőrség sem nyomozott az ügyben. Nemzetközi szervezetek segítenek az azóta felnőtt, eladott gyermekeknek megtalálni igazi szüleiket, Uruguayban pedig még a hivatalban is segítséget kaphatnak azok, akiket Spanyolországból raboltak el.

Vela bírósági tárgyalása talán nagyobb figyelmet irányít az ügyekre, s talán több felelőst is előráncigálnak a homályból. Talán olyan dokumentumok is előkerülnek, amik segítenek az áldozatoknak megtalálni igazi családjukat. Addig is tüntetők várják az épület előtt, milyen ítélet születik.

Forrás: 444, BBC