Bizarr kiállítási tárgy lett a londoni csatornát eldugaszoló “szörnyből”

Tavaly szeptemberben találtak rá a londoni csatornarendszerben egy 143 tonnás és 250 méter hosszú dugulásra, ami azóta hatalmas karriert futott be.

Kamerák előtt vizsgálták meg, mégis miből állt össze, s kiderült, hogy zömében háztartási zsiradékokat, nedves törlőkendőket, óvszereket és pelenkákat tartalmaz – no és egy jó adag kokaint, illetve antibiotikum-rezisztens baktériumot – , azaz olyan dolgokat, amiket nem lenne szabad lehúzni a vécén.

A csatornákat üzemeltető Thames Water munkatársai heteken át próbálták eltünteni a zsírszörnyet: először is kiválogatták belőle a műanyagot, és a higiéniai termékeket, majd a zsírt és az olajat tartálykocsikba halmozták, hogy aztán később bioüzemanyagot készítsenek belőle.

A hegy egy kis darabja viszont olyan helyre került, amire nem is gondolnánk:  kiállítási tárgy lett a Museum of Londonban. Annak ellenére imádják a látogatók, hogy olvadni kezdett, megváltozott a színe, és legyek keltek ki benne.

Kép: BBC

Vyki Sparkes kurátor azzal magyarázta a kiugró érdeklődést, hogy a zsírdarab misztikus, és a nézőkből egyszerre vált ki lelkesedést és viszolygást – van, aki mesét írt a hatására, mások musicalt. Ráadásul kiváló figyelemfelhívó tárgy arra is, mit művelünk a környezetünkkel.

A zsírdarabot hosszú távon is szeretnék megtartani kiállítási tárgyként okulásképpen a következő generációknak, de egyelőre vizsgálják, eltartható-e a fertőzés veszélye nélkül.

Forrás: 444