5 év, és újra dinoszauruszok járnak majd köztünk? Egy tudós szerint igen

Dr. Jack Horner paleontológus, akiről a Jurassic Park Dr. Alan Grant-jét mintázták, nemrég bejelentette, hogy egy új dinófaj előállításán dolgoznak csapatával, és tényleg megvalósulhat a film a valódi életben.

Korábban a tudósok úgy vélték, csakis a DNS-szálak segítségével lehet a dínókat “feltámasztani”. Igen ám, de az idővel lebomlik, és nem használható. Azóta Hornerék rájöttek, hogy nem az ősrégi DNS-ekkel kell foglalkozni, csupán a dinoszauruszok mai leszármazottjainál kell “megfordítani” az evolúciót. Tehát azokat az állatokat kell genetiailag módosítani, amelyek már eleve a dinoszauruszok őskori genetikai markereivel élnek – ilyen állat például a csirke.

“Mivel a csirkék konkrétan dinoszauruszok, egy kicsit kell csak változtatnunk a genetikájukon ahhoz, hogy ismét úgy nézzenek ki, mint az őseik.” – mondta Horner. A tudós nem véletlenül ilyen magabiztos, szerintük a közeli jövőben sikerül elérniük, hogy a madarak külső jegyeikben is a dínókra emlékeztessenek, sőt, már képesek voltak egy madár csőrét dinoszaurusz orrává visszamodellezni. Már csak a szárnyakból kell használható mellső végtagokat gyártani, és visszamodellezni a farkat, máris kész a dinoszaurusz. Ehhez fejlődésben lévő csirkeembriókat használnak a kísérleteikben, és nagyon remélik, hogy hamarosan minden átalakulás megtörténik ahhoz, hogy a Jurassic Park a való életben is működhessen.

Forrás: Velvet