Amerikában híresség, nálunk a nevét sem ismerik a magyar fizikusnőnek

Telkes Máriát Amerikában igen híres és elismert fizikusként tartják számon. Eszközöket neveztek el róla, elsőként kapta meg az amerikai női mérnökök társaságának életműdíját, 1977-ben  az Amerikai Tudományos Akadémia kitüntetését vehette át, 2012-ben a legnevesebb mérnököknek és feltalálóknak emléket állító Amerikai Feltalálók Dicsőségtermében kapott helyet. Miért nem hallottunk akkor róla Magyarországon?

Mária 1925-ben, 25 éves korában fizikai kémia doktorátusával, nagybátyja segítségével utazott ki Amerikába, mert ott sokkal több lehetőséget biztosítottak a tanulni vágyó nőknek, mint hazánkban. Mária legfontosabb eredményét a napenergiával fűtött házzal szerezte meg. Akkoriban már foglalkoztatta az embereket, hogyan lehetne a nap energiáját felhasználni, de csak addig jutottak, hogy a hatalmas üvegtáblákkal felmelegíttetett vizet nagy tartályban tárolták, s ezzel próbálták fűteni a házakat. Ekkor jött Telkes Mária, aki kidolgozott egy újszerű fűtésrendszert, ami olyan jól sikerült, hogy Máriát innentől kezdve Napkirálynőként kezdték emlegetni.

1948-ban, pont hetven éve egy komplett doveri házat építettek és működtettek Mária módszerével. A házat Eleanor Raymond építész tervezte, de napelemekért Mária felelt. A déli oldalra szerelt üvegtáblák által összegyűjtött meleget a falba épített fekete tartályokban tárolták és keringették, de a folyadék nem víz volt, hanem glaubersó, ami a meleget kémiai úton tárolta. Mária nem csupán a házzal kapcsolatban vált híressé, szabadalmai közé tartozik egy hordozható, napenergiával működő tengervíz-sótalanító berendezés, amit először az amerikai katonaság használt a második világháborúban, és a napenergiával működő, hordozható sütőlap, amit máig Telkes-sütőnek hívnak.

Telkes Mária 1995-ben jött vissza Budapestre 70 évvel azután, hogy elment. 95 éves korában itt is hunyt el, de halálhíre még csak a lapokba sem került be. Amerikába nyolc hónap múlva jutott csak el a hír, de ott a New York Times-ban búcsúztatták.

Forrás: Qubit