2045-re már robotokkal házasodunk egy szakértő szerint

Egyre több területen vesszük hasznát a robotoknak. A humanoid gépek az idősgondozástól kezdve igen sok területen vehetik át az élő emberek helyét, sőt, egy szakértő szerint akár házastársunkká is válhatnak.

A LEADING nevű cég egyik kreatív szakértője, a Sophia nevű humanoid robot megalkotója, dr. David Hanson arról beszélt, hogy a fizikai szükségletek mellett a jövő robotemberei érzelmi igényeinkkel is ugyanúgy foglalkoznak majd, mintha élő emberek lennének.

Hanson szerint cseppet sem olyan éles az a határvonal ember és gép között, és a humanoid, mesterséges intelligenciával rendelkező robotok 2045-ben már személyiségi jogokat is kaphatnak. Ami konkrétan azt jelenti, hogy szavazhatnak és házasodhatnak is.

Itt látható egy interjú Sophiával. El tudnád képzelni feleségnek?

Dr. Hanson a PlayStationnel közösen dolgozta ki Az élő mesterséges intelligencia rendszerek és az androidok társadalma című tanulmányát.  A szerző óva int mindenkit attól, hogy a robotokat másodrangú szerkezeteknek tekintsük. Szerinte ez amiatt veszélyes, mert elérkezhet egy fordulópont, amikor a robotok önnön tudatukra ébredve fellázadnak másodlagos szerepük ellen.

Dr. Hanson véleménye szerint erre már nem is kell sokáig várni: jóslata szerint 2038-ban már be fog következni.

Forrás: Startlap