Az állatok is képesek gyógyítani önmagukat a természet patikájából

Nem az ember az egyetlen élőlény, amelyik tudja, hogy a természetben található növények segítenek meggyógyulni: az állatok legtöbbje úgy használja a természet patikáját, ahogy mi a recepteket váltjuk ki.

Sőt, az állatok öngyógyítását olyannyira érdemes volt a kutatóknak megfigyelni, hogy sokszor így találtak újabb és újabb gyógynövényekre, hatóanyagokra.

A macskák például a fűevéssel direkt hánytatják meg magukat, hogy megszabaduljanak az emészthetetlen maradékoktól, csontoktól, szőrtől, tollaktól. Máskor a fűevésnek nem a hányás a célja, hanem a folsav pótlása.

A kutatók nemrég jöttek rá arra, hogy a borneói orangutánok miért eszik rendszeresen egy helyi sárkányfafaj keserű, rossz ízű leveleit.

Mint kiderült, a szaponint tartalmazó leveleket nem nyelik le, hanem megrágcsálják, az a nyálukkal keveredve sűrű habot képez, ami a bőrre kenve gyógyító, gyulladásgátló, fájdalomcsillapító hatású. A legtöbb levélpépet a kölykeiket sokat cipelő anyaállatok készítették és kenték a karjukra.

Borneón az emberek ugyanilyen céllal használják ugyanezeket a leveleket reumára és más ízületi, illetve izomfájdalomra – lehet, hogy a majmoktól tanulták el.