Azt hitték, testvére reinkarnációjaként született: Így kezdődött Salvador Dalí különös élete

Salvador Dalí élete jól mutatja, milyen keskeny az a sokat emlegetett határ a zseni és az őrült között.

A művésznek már az élete is nagyon furcsán kezdődött

Azelőtt, hogy világra jött volna, anyja már szült egy Salvador Dalí nevű fiút, ám az 22 hónapos korában egy fertőzés miatt elhunyt. Kilenc hónapra rá érkezett az általunk ismert Salvador Dalí, akiről az egész család úgy tartotta, halott bátyjának reinkarnációja. Mivel ezt a szülők jó sokszor elmondták gyereküknek, és a sírhoz is rendszeresen kivitték, sőt, nagyon gyakran öltöztették lányruhákba, nyugodtan mondhatjuk, hogy innen nehéz lett volna felépíteni egy normális személyiséget.

Dali 5 méter magas bronzszobra, a szürreál olvadó óra Andorra la Vella főterén, a Piazza Rotondán található. Az olvadó órát (elmúló időt) egy fatörzs veszi körül, az óra tetején egy korona van, amely az idő mesterét szimbolizálja az emberiség felett.

Nem is nagyon sikerült. A kis Salvador az örömöt és a fájdalmat nem mindig tudta elkülöníteni egymástól, emberekre támadt, legkedvesebb barátját ledobta egy hídról, aki majdnem belehalt az öt méteres zuhanásba. Jogos a kérdés, hogy a fiatal Dalí érzett-e bűntudatot ezzel kapcsolatban. Nos, a korabeli beszámolók szerint egyáltalán nem. Miközben a sérült barátját ápoló anyját figyelte, az öt éves Dalí nyugodtan ült egy padon, mosolyogva és cseresznyét eszegetve, amelyet a folyó véres vizét átszelve szedett egy fáról.

Egy másik történet szerint meglátott egy sérült denevért, ezért közelebb ment, hogy megfigyelje. Ekkor látta, hogy azt hangyák lepték el a haldokló állatot, amelyek lassan élve megették azt. Dalí reakciója minderre igen meglepőnek bizonyult: egyszerűen felkapta a sérült denevért és beleharapott, majd a falatot a hangyákkal együtt szépen lassan elrágcsálta.

Felnőttként sem tudott szabadulni bizarr szokásaitól

Egy előadása közben teljes mélytengeri búvárfelszerelést viselt, amit addig nem volt hajlandó levenni, amíg kis híján bele nem fulladt. Máskor karfiollal rakta tele a limuzinját, és úgy érkezett fontos eseményekre, csupán azért, mert épp ez a zöldség nyűgözte le fantáziáját. Sajátos húzása volt, hogy egy közönségtalálkozó során egy könyvesboltba vitetett kórházi ágyat, és ott fekve fogadta a vevőket, akik még a zseni agyhullámairól készült leletet is megkaptak a könyv mellé.

Talán mondanunk sem kell, hogy Dalí szerelmi élete is furcsán alakult

1929. augusztusában találkozott élete szerelmével, az akkor még házas Elena Ivanovna Diakonova-val, becenéven Gala-val, aki azonnal rabul ejtette a szívét. A nő végül hajlandó volt elválni, és hozzáment Dalíhoz, sőt, 1982-es haláláig vele is maradt, de életük nagyon bohém volt.

1968-ban Gala kapot egy spanyolországi kastélyt férjétől, de csak azzal a feltétellel fogadta el, hogy Dalí csak az ő írásos engedélyével látogathatja azt.

Galából hamarosan Dalí múzsája és menedzsere lett, akinek “anyagi érzékenysége” támogatta az extravagáns életmódjukat. A partnerség olyan fontossá vált, hogy Dali gyakran mindkettőjük nevével írta alá alkotásait.

Rendkívül kapzsi művész hírében állt

Dalí a művészeti közösségen belül is híres volt a pénzszerzés iránti szeretetéről. Valójában szinte bármit megtett a pénzért. Ő tervezte a híres Chupa Chups nyalóka logóját, megjelent a Lanvin-csokoládé, és a brandy hirdetéseiben is. De ezek csak a legalapvetőbb módjai voltak a készpénz szerzésnek. Egyik gazdag ügyfelét például arról győzte meg, hogy a művéhez használt festéket egymillió darázs mérgével keverte össze. Vagy épp Yoko Onótól követelt 10 ezer dollárt, aki a bajuszából kért egy kisebb darabkát.

Forrás: Múlt-Kor