Kudarcra vannak ítélve? Ez az ára annak, ha a kamaszfiúk túl sokat ülnek a számítógép előtt

Miért nem tudnak boldogulni a fiatal férfiak az életben, miért küzdenek a párkapcsolataikban? Philip Zimbardo szociálpszichológus meséli el, miért okozhat akár szexuális problémákat is a sok számítógépezés. 

Zimbardo szerint a számítógépes játékok és az online felnőttfilmek elképesztően rossz hatással vannak a fiatal fiúkra

Először is: a játékok világa annyira izgalmas, hogy egy normál tanórán a gyerekek figyelmét már egy beszélő tanár nem tudja lekötni. Újfajta oktatási programok kellenének ahhoz, hogy a tanórák ne legyenek unalmasak. Tanulási problémái lehetnek a figyelemzavarosként diagnosztizált gyerekeknek is, akiket gyógyszerekkel kezelnek, és annyira elegük lesz mindenből, hogy a számítógépes világban találnak egyedül magukra.

Potenciális veszély az elszigetelődés

Akármi is az ok, a számítógépes játékokra nagyon könnyű rászokni, innentől kezdve viszont elszigetelik az egyént a nem gamer közösségtől, a való élettől, ahol férfivá érhetne, igazi kihívásokkal találkozna, és lányokkal ismerkedhetne.

Felnőttfilmek torzító szerepe

Az alapvetően önbizalomhiányos fiatal fiúk nehezen ismerkednek, de a felnőttfilmek azt a kevés kezdeményezőkészségüket is elveheti. Nem tanulnak meg belőle kapcsolatot építeni, megszólítani egy lányt, randizni, udvarolni, érezni, figyelmesnek lenni, még a normális szexuális mintákat sem, kialakul egy torz, hamis, tárgyiasított képük a szexről és a nőkről. Így, ha a valódi életben megpróbálnak hasonlóan viselkedni, érthető módon kudarc éri őket, amitől még jobban begubóznak.

A sok otthon ülés ráadásul elhízáshoz vezethet, plusz a sokat nézett pornónál megvan a veszély, hogy a fiú végül már semmitől sem jön izgalomba, és merevedési problémái lesznek.

Nincs a fiúknak egészséges apa- és férfimintájuk

Mivel sok a szétbomlott család vagy otthon sem lévő apuka, illetve a gyereket nem lehet kirángatni a szobájából, nincs egy élő férfi minta, amit követni lehetne. A fiúk egy része így nem lát maga előtt normális férfimintát, nem kap megfelelő oktatást a témában az iskolában, rossz példaképeket követ, és a virtuális világ foglyaként él. Tőlük várjuk, hogy felnőve érzelmes, intelligens férfiak legyenek – érthető, miért nem sikerül nekik.

A kamaszok nem tanulják meg, mit jelent beszélgetni

Nem tanulnak meg társas kapcsolatokat építeni, családban élni. A szülőknek meg kell próbálniuk kiszedni valahogy fiukat a szobájából, megpróbálni beszélgetni vele, sportra rávenni, bármire, aminek nincs köze a számítógéphez. Nem a technológia fejlődésével van baj egyébként, hanem velünk emberekkel, hogy nem tudjuk azokat megfelelően használni.

Zimbardo videóját magyar felirattal IDE kattintva nézheted meg.

A lányok függetlenebbek és jobban boldogulnak a világban

Zimbardo egy másik, a valasz.hu-nak adott interjújában mondta azt, hogy:

“A fiatal férfiak soha nem látott kudarcot vallanak az élet számos területén, a fiatal nők pedig mindenben felülmúlják őket”

– amelyben szintén azolt elmélkedik, hogy a lányokkal ellentétben a mai kor fiatal férfijai nagy bajban vannak. Gátlásosak, magukba fordulók, lobbanékonyak, lelkiismeretlenek. A lányok függetlenebbek, szorgalmasabbak, rugalmasabbak és jobban boldogulnak a világban.

 Forrás: DíványGuardian