Mi történik  az agyban, miközben szép embereket nézünk? És mi a szépség csúnya oldala?

Miért látunk valakit szépnek, másokat meg csúnyának? Mi történik  az agyban, miközben szép embereket nézünk? Milyen kritériumok alapján döntjük el, ki tetszik és ki nem? Ezekre a kérdésekre ad választ Anjan Chatterjee-nek, a kognitív idegrendszer tanulmányozásának szakértőjének TED videója.

Chatterjee úgy véli, három nagyon fontos dolgot figyelünk a másik embernél: az átlagosság, az arc szimmetriája, és a hormonhatás.

Átlagos arc

Az átlagos arcokat azért szeretjük, mert úgy érezzük, egy csoport tagjai vagyunk, hiszen nagyjából hasonlítunk. A közösségbe tartozás érzése pedig nagyon is fontos túlélésünk szempontjából. Ugyanakkor az átlagostól eltérő vonások pont amiatt lehetnek vonzóak, mert nagyobb genetikai eltéréseket hordoznak, oldják a belterjességet, és könnyebbé teszik a környezethez való alkalmazkodást.

A szimmetria

A szimmetriáért azért rajongunk, mert félünk a deformitásoktól, a betegségektől – a természetben ugyanis ami asszimetrikus, az valószínűleg betegség, fejlődési rendellenesség miatt az. Ezektől ösztönösen ódzkodunk.

A szimmetria ellenben az egészséget is jelzi. Az 1930-as években egy bizonyos Maximilian Faktorowicz felismerte a szimmetria fontosságát a szépség területén, amikor tökéletesítette a szépség-mikrométert. Ezzel a szerkezettel mérni tudta a kisebb aszimmetrikus hibákat, melyeket aztán saját kozmetikai cégének termékeivel korrigált. A cég az ő nevét viselte: Max Factor, ami, mint tudják, ma az egyik leghíresebb márkanév a sminkelés világában.

A hormonok

A hormonhatás pedig mindig árnyalja a képet, hiszen nőként a férfias típusú férfiakat részesítjük előnyben, azaz erőteljesebb arccsonttal, sűrű szemöldökkel, szögletesebb állal a férfiak könnyebben találnak maguknak partnert. Az ösztrogén a nőknél termékenységet fejez ki, tehát a férfiak körében nagyobb sikere van annak a nőnek, aki egyszerre tűnik fiatalnak és érettnek, plusz nagy szemű, telt ajkú, keskeny állú.

Mi történik  az agyban, miközben szép embereket nézünk?

Ha számunkra vonzó arcot látunk, akkor  agyunk jutalmazó és örömközpontjai aktiválódnak, tehát jól érezzük magunkat,  hiszen megtapasztaljuk a szépséget. S agyunkba az is berögződött, hogy ami szép, az csak jó lehet – emiatt nagyon sok előnyt élveznek a vonzó emberek az életben. Agyunk ugyanis reflexszerűen társítja a szépet és a jót. És ez a társítás lehet a szépség oly sok szociális hatásának biológiai kiváltó oka. A vonzó emberek rengeteg előnyt élveznek: intelligensebbnek tartják őket, megbízhatóbbnak, magasabb fizetést kapnak, kevesebb büntetést, még akkor is, ha ez indokolatlan.

A szépség csúnya oldala

Az arc kisebb rendellenességei és enyhe torzulása miatt kevésbé jónak, kevésbé kedvesnek, butábbnak, hasznavehetetlenebbnek és lustábbnak tartanak embereket. Sajnos, működik az “ami torz, az rossz” sztereotípia is. Valószínűleg ezt használja ki, és ráerősít a populáris média által sugallt kép is, melyben torz arcvonásokkal többnyire valamiféle aljas karaktert vázolnak fel. Meg kell értenünk ezeket a rejtett előítéleteket, ha le akarjuk győzni őket – fejtegeti Anjan Chatterjee és ha olyan társadalmat akarunk, melyben tisztességesen bánunk mindenkivel, és nem kinézet, hanem viselkedés alapján ítélve.

Íme az egész előadás:

Forrás