Így nézhetett ki valójában Julius Caesar

Hogy a fejformája miért volt ilyen furcsa, arra nincs egyértelmű magyarázat. Lehetséges, hogy Caesarnak valójában valamilyen koponyarendellenessége volt.

A legismertebb római politikus, Julius Caesar arcát  korabeli mellszobrok és érmék alapján készítette el Tom Buijtendorp régész és Maja d’Hollosy régész-antropológus.

A két szakértő 3D-s képalkotó eszközzel tanulmányozott  két mellszobrot, a hiányzó részeket pedig pénzérmékről próbálták lemásolni. Végül szilikon és agyag segítségével megalkották a szoborfejet, amit szándékosan komornak ábrázoltak.

Caesar eltökélt hadvezér volt, ezért olyannak is akarták megmutatni mindenféle romantikus túlzás nélkül. Nem lehetett hát se barátságos, se túláradóan boldog. Hogy a fejformája miért volt ilyen furcsa, arra nincs egyértelmű magyarázat. A császármetszést akkoriban csak haldokló anyákon végezték el, Caesar anyja pedig sokáig élt.

Lehetséges, hogy Caesarnak valójában valamilyen koponyarendellenessége volt

A csecsemők koponyája még meglehetősen képlékeny, születéskor már viszonylag kis nyomás is elég ahhoz, hogy a baba fejformája drámaian megváltozzon. Normál körülmények közt a koponya gyorsan regenerálódik, bizonyos esetekben azonban a fejforma elváltozása tartós marad.

A történelem során több kultúrában szándékosan torzították el a csecsemők koponyáját, Caesar esetében azonban a fejforma természetes folyamat hatására alakulhatott át.

Forrás: 24.hu