Miért mondjuk a hapci után, hogy “Egészségedre”? 8 tény, amit nem tudtál a tüsszentésről

Ha egyszer elkezdünk tüsszögni, ritkán állunk meg egynél, általában két-három prüszkölésig jutunk, sőt, akadnak akik nyolcat-tizet is tüsszentenek egymás után. Na de mi okozza ezt? Érdekességek a tüsszentésről.

Miért tüsszentünk többször egymás után?

A hisztamin, ami szervezetünkben termelődik az orrunkba bejutott részecskék, s az általuk ingerelt nyálkahártya-sejtek hatására. Azért tüsszentünk, hogy ami zavarja az orrunkat, az az erős levegőprés hatására kijöjjön, ez pedig nem mindig sikerül csak egy nagy hapcival. Ha a szervezet úgy véli, nagy adag idegen anyag van az orrban, sorozatos tüsszentésbe fog. Ez a magyarázata annak is, hogy az allergiások miért tüsszögnek állandóan, hiszen a számukra allergén anyagok folyamatosan irritálják az orrukat. Ha már tüsszenteni kell, illem ide vagy oda, jobb, ha kiengedjük egy zsepibe, mint hogy orrunkat befogva visszafogjuk az ingert.

Miért tüsszentünk a napfénytől?

Kimész a szabadba, ahol süt a nap, és máris tüsszentened kell – ismerős? Egy genetikailag öröklődő jelenségről van szó, aminek okát még a tudósok sem igazán ismerik, a leggyakrabban hangoztatott feltevés szerint a fénytől összeszűkülő pupillának lehet köze a dologhoz.

Iguánának lenni nem jó

Az állatok is tüsszentenek, de köztük a létező legtöbbet, mindenki másnál gyakrabban az iguána, aki így szabadul meg bizonyos ásványi sóktól, ami az emésztése mellékterméke.

A tüsszentés során a levegő a 150-170 km/h sebességet is elérheti

Éppen ezért nem ajánlott visszafojtani, hiszen a visszapréselt levegő akár dobhártya-szakadást is okozhat.

 Számos kultúrában kapcsolódik a tüsszentéshez valamiféle babona

Az ókori egyiptomiak a tüsszentés hangjából következtettek a közeljövőben történő dolgokra. A mexikóiak meg is számolták, hányat tüsszent az illető, és minden számnak jelentést tulajdonítottak. Szerintük egy tüsszentés szomorúságot, a kettő örömöt, a három érdekes híreket, a négy szerelmi légyottot, az öt és a hat anyagi gyarapodást, a hét pedig súlyos titok lelepleződését jelent. Magyarországon az a babona terjedt el, hogy ha valaki egy kijelentésre rátüsszent, akkor az egész biztosan igazat mondott.

Egy egyszerű módszerrel megelőzhetjük a tüsszentést

Nem muszáj az orrunkat befogva megpróbálni visszatartani a hapcit, és kiskutya módjára vakkantani egyet. Pontosan elég, ha az ujjunkat a felső ajkunk és az orrunk között a középvonalban húzódó kicsiny árok területére nyomjuk, amikor érezzük, hogy tüsszentenünk kell, mert ezzel megállíthatjuk a feltörő légáramlatot.

A tüsszentés akár komoly sérülést is okozhat, ha rossz testhelyzetben ér

Az Otvenentul.hu írt meg egy horror történetet, melyet a tüsszentés okozott. Egy Monique Jeffre  nevű 28 éves  lány, egy nagyobb prüszkölés után felült az ágyában, és azonnal érezte, hogy valami nincs rendben: kínzó fájdalom nyilallt a testébe. Nem sokkal később a bal keze gyakorlatilag megbénult. Azonnal a sürgősségi osztályra szállították, ahol megállapították, hogy a legfelső két nyakcsigolyája elmozdult.

Miért mondjuk a tüsszentés után, hogy “Egészségedre?”

A tüsszentés utáni jókívánság állítólag az európai nagy pestisjárvány idején terjedt el. A tüsszentést ekkor a betegség tünetének, ebből következően a halál közeledtét látták benne, az egy egyházi törvény szerint pedig a tüsszentőt meg kell áldani. Innen ered a “Bless you”, avagy „Isten áldja!” kifejezés is. Egy ugyancsak középkori hiedelem szerint a tüsszentés során a lélek távozik a testből, és csak akkor tér vissza, ha valaki jobbulást kíván a tüsszentőnek.

Forrás: Sciencealert | Otvenentul.hu