A híradókban látható rossz hírek kifejezetten ártalmasak az egészségre

Kutatások szerint fizikai kapcsolat áll fenn aközött, hogy mit gondolunk és a testrészek között, amelyeket agyunk irányít. Így a rossz hírek meg is betegíthetnek. 

Willa Decker pszichiáter és csapata nem mást állít, mint azt, hogy a sok rossz hír olvasása, nézése, meghallgatása kifejezetten ártalmas az egészségünkre.

Mikor még a híreket csak a falusi asszonyok, és a települések között vándorló kereskedők, utazók hozták-vitték, még mindenki csak a saját ügyei miatt aggódott. Amióta egy kattintással elérjük a világban aznap történt összes szörnyűséget, jócskán megnőtt a napi katasztrófa-adagunk. Deckerék szerint ez a túlterheltség ártalmas a lelkünknek és a testünknek is.

“A kutatások kimutatták, hogy fizikai kapcsolat áll fenn aközött, hogy mit gondolunk és a testrészek között, amelyeket agyunk irányít” – mondta  Decker. “Az erőteljes negatív érzelmek képesek megváltoztatni a látásmódunkat, és hozzájárulnak a fejfájás, a magas vérnyomás kialakulásához, az emésztőrendszeri panaszokhoz, az immunrendszer gyöngüléséhez vagy más egészségügyi problémákhoz.”

Természetesen minden ember más mértékben képes befogadni, feldolgozni negatív információkat. Van, aki egy rossz hírtől és napokig rosszul érzi magát, mások megedződtek, képesek elvonatkoztatni, távol tartani az érzelmi világukat, és nem beleroskadni minden rossz hírbe. Decker szerint figyelnünk kell magunkat, hogy tudjuk, mit bírunk:

“Ha észrevesszük, hogy szaporábban ver a szívünk, ingerlékenyebbekké, túlérzékenyekké válunk, vagy egyszerűen csak kimerültnek érezzük magunkat, akkor lehetséges, hogy a rossz hírek negatív hatását tapasztaljuk meg, és talán ideje kicsit eltávolodnunk ezektől a dolgoktól.”

A gyerekeket is meg kellene védeni a rossz hírektől

A hírfogyasztás korlátozása nemcsak ránk, felnőttekre érvényes, de gyerekeinkre is, akik az újságok címlapjairól, az el- elkapott tévéadásokból sokkoló dolgokat hallhatnak-láthatnak, amik befordulóvá, vagy épp agresszívvá tehetik őket.  Az is lehet, hogy úgy megijednek, hogy az egész estét azzal tölthetjük, hogy olyan dologról magyarázunk nekik, aminek megértéhez nem elég idős, vagy amivel nem is kéne gyerekként foglalkoznia.

Azoknak, akik tájékozottak akarnak lenni, de megkímélnék magukat a rossz hírektől, ajánljuk azokat a híroldalakat, ahol nagyrészt inkább pozitív tartalmú, építő, érdekes anyagok várnak rájuk. Ez nem vakságot jelent, és nem is struccpolitikát. A világban jó dolgok is folyamatosan történnek, és a mi döntésünk, hogy ezekre, vagy a rossz hírekre figyelünk. Ugyanúgy valóság mindkettő.

Forrás: VitalRecord