A jövőben új végtagokat kaphatunk: Így néznénk ki hatodik ujjal és harmadik karral

A 21. század kutatói épp most alkotják meg a jövő emberét. Azon szorgoskodnak, hogy újabb felcsatolható végtagokkal könnyítsék meg az életünket. Nézzük, hogy mennyire lenne hasznos nekünk, ha például nem öt, hanem hat ujjal tudnánk kártyázni.

A londoni Royal College of Art hallgatója, Danielle Clode  3D-nyomtatóval hatodik ujjnak megfelelő protézist hozott létre. Miközben manapág a protézis szót általában művégtagokra használjuk, a szó eredeti jelentésében benne van a kiegészítés célja is. Clode pedig kiegészítette a kezét egy felcsatolható hatodik ujjal.

“Egy protézis kiterjeszti a testet, de nem egyszerűen egy termékről van szó, hanem egy olyan valamiről, ami félúton helyezkedik el egy tárgy és a testünk között. A társadalmi normáink között létrejött a tökéletes test esztétikája, ez azonban fejlődik, változik”

– mondta. Nem is beszél a levegőbe, ugyanis rajta kívül sokan foglalkoznak plusz végtagok fejlesztésével – például ott a MetaLimbs fejlesztése, amely harmadik kart ad a testhez.

A két ízülettel rendelkező hatodik ujjat érdekes módon a cipőben elhelyezett két nyomásérzékelő segítségével, a láb mozgatásával lehet használni. A plusz ujjat is be tudjuk hajlítani, és ki is tudjuk nyújtani.

Egészen sok hétköznapi tevékenységnél vehetjük hasznát, ahogy az a videóban is látható.

Ez pedig itt a harmadik kart bemutató videó:

Forrás