Mennyit ér valójában az IQ teszt? – Az intelligencia 10 típusa

Tényleg a magas IQ szint a kulcs a sikerhez? A köznyelvben az intelligenciát az értelem szinonimájaként használjuk. De gondolkoztál már azon, hogy mi alapján nevezzük intelligensnek valakit? Használhatjuk-e ugyanúgy a kifejezést arra, aki ügyesen forgatja a szavakat, viszont képtelen matematikai összefüggéseket meglátni, és arra is, aki fejben derivál, de egy bevásárlás már problémát okoz neki? Létezik-e egyetemes mértékegysége az általános intelligenciának, amellyel minden ember értelmi szintje egymással relációba állítható?

Az intelligenciát nehéz definiálni. Az általános vélekedés szerint a magas IQ szint kulcs a sikerhez, mérőfoka a képességeink kiaknázhatóságának, akinek magas az IQ-ja, az okos, értelmes, tájékozott, könnyen veszi az akadályokat. A valóság azonban ennél sokkal bonyolultabb. Még a tudósok között sincs konszenzus arról, hogy mit nevezünk intelligenciának, hány féle intelligencia típust különíthetünk el, és pontosan mit is jelölnek ezek.

Kép: ritual – Pixabay

Először is tisztáznunk kell, hogy a magas IQ szint nem jelenti automatikusan, hogy birtokosa okos

David Perkins kutató szerint a magas IQ olyan, mint a kosarasok számára a magasság, amely nem jelent garanciát arra, hogy világhírű labdazsonglőrök lesznek, pusztán jobb esélyekkel indulnak, mint alacsony társaik. A sikeres IQ teszttől sem válunk egy csapásra akadémikusokká, csak felméri mentális képességeinket – vagy legalábbis egy részüket –, amelyek képessé tehetnek a cél elérésére.

Az IQ tesztek nagy hiányossága, hogy csupán néhány alapvető kognitív kvalitásunkat vizsgálják többnyire logikai feladatok megoldásán keresztül

A tapasztalat viszont azt mutatja, hogy a teszten kimagaslóan teljesítő emberek is komoly problémákkal szembesülnek a való életben, ha az nem párosul érzelmi intelligenciával vagy azzal a bizonyos “józan paraszti ésszel”, amely átsegít a mindennapokon, és amely nem képzi az IQ tesztek vizsgálati tárgyát.

Tipikus iskolapéldája lehet Perkins elméletének a The Big Bang Theory (Agymenők) Sheldon Cooper-e, aki korának legnagyszerűbb elméjeként kutatja a világegyetem titkait, miközben a leghétköznapibb érzelmi-szociális helyzetekben burleszkes esetlenséggel csetlik botlik.

Perkins kollégája, Howard Gardner évtizedekkel ezelőtt felvetette, hogy az intelligencia vizsgálata nem redukálható pusztán a matematikai, logikai problémamegoldás készségére, az emberek számos különböző módon képesek információkat feldolgozni, amelyek egymástól viszonylag függetleníthetőek.

A tudós 1999-ben nyolc különböző intelligencia típust állapított meg, melyeket később további kettővel gyarapított. Így tehát nem baj, ha nem vagy a logika éllovasa, sok más módon lehetsz kimagaslóan intelligens.

1. Verbális intelligencia

A nyelvi intelligencia biztos jele, ha jól forgatod a szavakat, szeretsz beszélni, olvasni, vitázni, választékosan fogalmazol és szereted a jól felépített gondolatmeneteket akár írásban, akár szóban. Magas verbális intelligenciával rendelkeznek általában a költők, írók, nyelvészek, de nagy hasznát vehetik a politikusok is.

2. Zenei-ritmus intelligencia

Ha állandóan dúdolsz, pillanatok alatt megragadnak a dalszövegek vagy zenével kísért reklámszövegek, ha a lábad automatikusan elkezd járni a zene ritmusára, valószínűleg erős zenei intelligenciával rendelkezel. Érdekes megfigyelés, hogy a zenei és matematikai intelligenciával megáldott emberek számos kognitív hasonlóságot mutatnak.

3. Matematikai-logikai intelligencia

A matematikai intelligencia analitikus gondolkodásmódot feltételez. Ha mindenhol logikai összefüggéseket keresel, otthonosan érzed magad a számok világában, imádod elemezni a helyzeteket, szeretsz logikai érvrendszereket vagy stratégiákat felállítani, akkor valószínűleg erős a logikai intelligenciád. Az IT és a matematika területén sok ilyen szakemberrel találkozhatunk.

4. Térbeli intelligencia

Sok építész, képzőművész és grafikus kerül ki a térbeli intelligenciával rendelkező emberek közül. Ha képekben gondolkozol és képes vagy pontosan ábrázolni azt, amit látsz, ha kitűnő arányérzékkel rendelkezel, akkor valószínűleg te is közéjük tartozhatsz.

5. Testi-kinesztetikus intelligencia

Jó szem-kéz koordináció, a test magasfokú kontrollálásának képessége és jó kézügyesség jellemzi a kinesztetikus intelligencia megtestesítőit. Közülük kerülnek ki a sikeres sportolók, orvosok és mesteremberek is.

6. Interperszonális intelligencia

Empátia és jó emberismeret jellemzi azokat, akik ehhez a típushoz tartoznak. Képesek hatékonyan felismerni mások érzéseit, érzelmeit, motivációit, és pillanatok alatt tudnak hozzájuk alkalmazkodni. Belőlük remek értékesítő és szociális munkás válhat, de tárgyalási szituációkban is jól feltalálják magukat.

7. Intraperszonális intelligencia

Míg az interperszonális intelligencia képviselői a környezetükre, az intraperszonális intelligenciával rendelkezők önmagukra koncentrálnak. Ha szívesen merülsz el gondolataidban, próbálod megérteni önmagad, értelmezni érzéseidet, akkor valószínűleg ehhez a csoporthoz tartozol, és kiváló pszichológus, filozófus, író vagy feltaláló válhat belőled.

8. Természeti intelligencia

Az állat- és növényvilág szerelmesei, akik a természetben érzik magukat a legotthonosabban, akiknek fontos a környezetvédelem, valószínűleg természeti inteligenciával lettek megáldva, amely a legritkább az összes típus közül. Séfek, kertészek, természetvédők, állatgondozók gyakran kerülnek ki közülük.

9. Egzisztenciális intelligencia

Ha foglalkoztatnak a mindenség és a létezés kérdései, akkor valószínűleg te is a mély gondolkodású egzisztenciális intelligenciával rendelkezők közé tartozol, akárcsak a történelem nagy filozófusai.

10. Pedagógiai intelligencia

A pedagógiai intelligencia Louis Rubin teoretikus szerint nem valami, amivel születünk, sokkal inkább valami olyan, ami azon az úton fejlődik ki, amelyet végigjárunk, amíg gondolkozunk, hogy hogyan tudnánk fokozni az oktatás hatékonyságát. A  pedagógiai intelligencia kifejlődéséhez szükségünk van arra, hogy szembekerüljünk olyan oktatási dilemmákkal és helyzetekkel, amelyek szükségessé teszik a tantermi miliő tökéletes megértését.

Forrás: Ujvilagtudat.blogspot.hu | Wikipedia | Profession.huAntalffy Tibor blog