Voltak idők, amikor a fej formája alapján keresték a jó feleséget

Tudod mi az a frenológia? Egy a XIX. században hihetetlen népszerűségnek örvendő áltudomány, mely a fej formájából következtet az emberi jellemre. A frenológia tudósai a koponya formájának vizsgálatából tudni vélték, ki lesz a jó házastárs, vagy épp kiből válik bűnöző. A Cambridge-i Egyetem egyik tanára, James Poskett érdekes cikket tett közzé a BBC Historyban a témával kapcsolatban.

Az áltudomány olyannyira mindent elsöprően tartolt végig Európában és világszerte, hogy még Viktória királynő is frenológust hívott gyermekei megvizsgálására, sőt, némely börtönök kialakításánál is a frenológia “tudományát” vetették be. Nem véletlen az sem, hogy a Florodora című 1899-ben bemutatott broadway-i kasszasiker egyik jelenetében a főszereplő azt tanácsolja; frenológiai gondossággal kell asszonyt választani, hiszen a főkötője alatt található a jövő térképe.

Az agyat alkotó szervek felelősek azért, ha valaki gonosz, vagy éppen jóindulatú?

A milliónyi követőt magával ragadó áltudomány atyja az 1758-ban született osztrák orvos, Franz Joseph Gall. A doktor hitt abban, hogy az agyat alkotó szervek felelősek azért, ha valaki gonosz, vagy éppen jóindulatú, esetleg hajlamos az agresszivitásra. A frenológusok a homlok kiállásából arra következtettek, hogy az illető kimagasló intelligenciával bír, hiszen homlokában az érzékelés szervei foglalnak helyet, de egy fejtetőn található dudor már az erős erkölcsi érzékre utalhat. A kor szellemében a frenológia- “tudomány” rengeteg követőre talált, sorra alakultak a frenológiával foglalkozó társaságok, és tömött sorokban várták az emberek az újabb kutatások eredményeit bemutató előadásokat.

De mire használták konkrétan a frenológiát?

1. Az elítéltek jobb útra térítésére

A börtönökben a bűnözők rehabilitációjára használták a frenológiát. Hittek abban, hogy ha az elítéltek megismerik agyuk működését, akkor hajlamaikat is kordában tudják majd tartani. Mrs. Farnham, a New York-i női börtön vezetője cserélte le a Bibliai felolvasásokat “Az ember alkata” című frenológiai könyv (George Combe 1828) megismertetésére. Hamarosan már Európa és Ausztrália több börtönében is ezzel a módszerrel kívánták a foglyokat jobb útra téríteni.

Mrs. Farnham elmagyarázta azt is, hogy mi utal a bűnöző hajlamra a frenológia tanítása szerint: a fül fölötti terület megnagyobbodása felelős a mohóságért, nyereség-hajhászásért, és különösen akkor nagy a probléma, ha ez a lelkiismeretérért felelős területi dudorral egészül ki.

2. A megfelelő asszony megtalálására

A házasság, a párválasztás témakörével foglalkozó útmutatások voltak szinte a legnépszerűbbek, hiszen a XIX. század társadalma kínosan próbálta ellenőrzése alatt tartani a nők életét, főleg ami a szexualitást illeti. Egy 1841-ben megjelent frenológiai kiadvány úgy fogalmazott, hogy: 

A jó feleség megtalálásához fontos megbizonyosodnunk arról, hogy jó fejformája van-e.

A fej két része számított a feleség kiválasztásánál a legfontosabbnak: az egyik fejlettsége mutatta meg, a választott nő mennyire gyermek-centrikus, milyen jó anya válik belőle, a másik pedig arra utalt, mekkora az asszony szexuális vágya, szaporodásra való hajlama. Ez utóbbinál érdemes volt alaposan megfontolni a döntést, hiszen ha a terület túl kicsi, akkor gyenge lehet a szexuális vágy, ám ha túl nagy, akkor félő, hogy az asszony felszarvazza párját.

Példák egy régi frenológiai könyvből a fejforma és a személyiségjegyek összefüggéseire

Gyermektelen vagy tipikus családanya fejforma ITT található:
Bal oldali rajzon egy terméketlen nő fejformáját látjuk, akinek soha nem lesz gyermeke, a jobb oldali képen pedig egy elkötelezett feleséget és anyát

Hűséges és szoknyapecér férfi fejformája ITT található:
Természetesen a férfiak fejformája is árulkodott arról, hogy jó férje lesznek-e: a jobb oldali képen egy megbízhatatlan, bigámiára hajlamos koponyájú férfit látunk, míg a bal oldali képen egy valódi férjnek való férfit

A szülői szeretetre képtelen anya és az igazi szerető anya fejformája ITT található:
Hogy hátul lapos vagy gömbölyű a koponya, az a frenológia szerint megmutatta a szülői szeretetre való képességet. A bal oldali rajzon egy gyerekeit nagyon szerető asszony fejformáját látjuk, a jobb oldali rajzon pedig egy szülői szeretetre képtelen nő fejformáját láthatjuk.

Példák: Louis Allen Vaught’s 1902-ben írodott frenológiai kézikönyvéből, melyet “Vaught gyakorlati útmutatója a karakterolvasáshoz” címmel publikált

3. Oktatásra is használták, hogy terjesszék az áltudományos tanokat

George Murray Paterson, a Kelet-indiai Társaság sebésze 1825-ben frenológiai iskolát alapított Kalkuttában, ahol azt kívánta alátámasztani, hogy az agy fizikai szerkezete tanítással megváltoztatható. Az iskolában tanulók fejének minden reggeli lemérésének vizsgálata végül fél év elteltével azt mutatta: az intelligenciával kapcsolatos terület óriási fejlődésen ment keresztül. Abban az időben ezzel támasztották alá, hogy a gyenge képességű “színes” népek csak a fehérek hatására válhatnak civilizálttá.

4. A rabszolgaság eltörlésére, de alátámasztására is

A XIX. században a rabszolgatartó déli ültetvényesek között is rengeteg frenológia-hívő volt. Sőt, a meggyilkolt rabszolgák koponyáját gyakran frenológus gyűjtőknek adták el. Egy Kentucky államban praktizáló orvos, Charles Caldwell előadókörúton népszerűsítette elméletét, miszerint a feketék nem alkalmasak az önálló életre, mert “állati” agyi szerveik túlfejlettek, míg az intellektuális területük alulfejlett. Ezzel szemben az abolicionisták, akik a rabszolgák felszabadításáért küzdöttek azt állították, a feketék koponyája a fejlődés jeleit mutatja, ha megfelelően oktatják őket.

5. Szórakoztatásra

A frenológia “tudósainak” előadásai, a kiállítások milliókat vonzottak. Párizsban például Pierre Dumoutier gyűjteményének megtekintéséért fizetett a közönség rengeteget, ahol a nyugat-indiai rabszolgák és a csendes-óceáni szigetvilág lakóinak mellszobrai mellett egy frenológiai jelölésekkel ellátott Napóleon-fej is helyet kapott. Ilyen előadásokon keresztül válhatott a frenológia áltudományból társadalmi, politikai mozgalommá, a “nép tudományává”.

Forrás: Index | BBC History | allthatsinteresting.com