Egy finom gyümölcs a rózsa legközelebbi rokona

Megfejtették a rózsák teljes genetikai kódját. Egyebek mellett az is kiderült, hogy az illatos virág közelebbi rokonságban áll az eperrel, mint gondolnánk.

A rózsák genetikai térképét egy nemzetközi kutatócsoport készítette el nyolc év alatt – számolt be a tudományos eredményről a BBC News.  A tudósok megállapították, hogy a rózsa mely génjei felelősek az illatért, a színért és a virág tartósságáért – mondta el a lyoni ENS egyetem munkatársa, a kutatást vezető Mohammed Bendahmane.

“Elkészült a rózsák történetének könyve. Egy könyv, amely segít megérteni a rózsákat, evolúciós fejlődésüket és nemesítésüket”

– fogalmazott a tudós. A Nature Genetics folyóiratban publikált tanulmány több mint 40 francia, német, kínai és brit tudós munkáját összegzi. Mint írták:

“A genetikai információ birtokában a rózsatermők új, tovább virágzó fajtákat tudnak nemesíteni, amelyek a növényi kártevőkkel szemben is ellenállóbbak.”

A genetikai térkép a Rosaceae családról is többet árul el, ahová az almák, a körték és az eprek is tartoznak.

“A rózsa és az eper egymáshoz nagyon közel álló fajok”

– hangsúlyozta Bendahmane.

A rózsák több ezer éve a kertek díszei, termesztésük feltehetőleg Kínában kezdődött. A Római Birodalom korában vadon nőttek a Közel-Keleten, ünnepségeken szórták a rózsaszirmokat vagy illatszert készítettek belőlük.

A 15. században a rózsa a brit trónért folyó küzdelem szimbólumává vált a rózsák háborúja idején. A fehér rózsa a York-házat képviselte, a vörös rózsa pedig a Lancaster-házat.