Ennyi ideig bírjuk az űrben űrruha nélkül

Hogyan és meddig bírja elviselni az emberi test az űrt szkafander nélkül?

Az űrruha három nagyon fontos feladatot lát el: melegen tart, oxigént és megfelelő nyomást biztosít.

De mi történik, ha ezek nincsenek meg?

Ha nincs oxigénünk, hamar megfulladunk, ha nincs, ami megvédjen a hidegtől, hamar megfagyunk. A nyomáskiegyenlítődés hatására viszont nem dobjuk fel (már ha van fel a gravitáció nélkül) a talpunkat azonnal, hanem a tüdőnkben maradó levegő tágulni kezd, és rossz esetben szétveti a tüdőt.

Az alacsony nyomás miatt testünk folyadékainak forráspontja leesik a test normál hőmérséklete alá, és szépen felforr a vérünk, amitől nitrogénbuborékok árasztanak el minket, tehát akár fel is fújódhatunk.

Szét ugyan nem robbanunk, de az egész nagyon kellemetlenül hangzik. Szerencsére azt, hogy ez milyen érzés, nem tapasztaljuk meg, mert az űrben 15 másodperc alatt elveszítjük az eszméletünket, aztán 2-3 perc alatt csendben meghalunk.

De hol van ez még a fagyhaláltól?

Meglehetősen messze. Közvetítő közeg híján ugyanis a testünk meglepően lassan veszíti el a hőmérsékletét az űrben, még akkor is, ha fogcsikorgató mínusz 270 fok körül mozog a hőmérséklet. Furcsa, de az, hogy kihűlünk vagy sem, nem feltétlenül attól függ, hogy milyen hideg van a környezetünkben, sokkal fontosabb körülmény, hogy a testhőt milyen hatékonyan vezeti el a körülöttünk lévő közeg. A víz például nagyon jó ebben, ezért annyira kockázatot jeges vízben úszkálni. A levegő a víztől kevésbé hatékony, a vákuum pedig még a levegőtől is gyengébben teljest ebből a szempontból.

Ez nem csak elmélet

Voltak erre irányuló állatkísérletek, amit a NASA a 60-as években végzett a témában. Kutyákat és csimpánzokat helyeztek vákuumközeli, majdnem nulla nyomású környezetbe, pontosan azért, hogy lemodellezzék, mi várhat egy űrhajósra, ha hasonló szituációba kerül. A kutyák 90 másodpercet bírtak maradandó károsodás nélkül, a csimpánzok pedig 3 percet. Kellemetlen mellékhatásként átmenetileg megvakultak, illetve az emésztőrendszerükben lévő gáz hirtelen kitágulása miatt robbanásszerűen távozott testükből minden, ami a gyomrukban és az emésztőcsatornájukban volt.

Érdekes adalék, hogy egy technikus a Johnson Space Centerben baleset ért egy vákumkamrában. 12 másodperc után vesztette el az eszméletét, utolsó élménye az volt, hogy érezte, hogyan forr fel a szájában a nyál. Szerencsére épségen, maradandó károsodás nélkül megúszta a helyzetet.

Forrás: Index