Szinte senki sem hiszi el, hogy ez a hatalmas madár igazi

Nagyobb, mint egy kisgyerek, és órákig képes mozdulatlanul állni: tényleg nehéz elképzelni, hogy nem egy robot vagy műalkotás, hanem élőlény.

A papucscsőrű madár 120 centi magasra is megnő, fejét kicsit szaggatottan, robotosan mozgatja, már ha éppen megszakítja mozdulatlansággal induló vadászatát, és a kinézete alapján simán elmehetne rajzfilmkarakternek.

Forrás: Petr Elvis / Pixabay

Kelet-Afrika trópusi mocsaraiban vígan és valóságosan él, halakra, fiatal krokodilokra vadászik. Rövidebb távokon szívesen repül, szárnyának fesztávolsága elérheti a két és fél métert is.

Olyan régen él a Földön, hogy már az ókori egyiptomiak is megörökítették, ám az utóbbi évtizedben a madarak száma csökkenőben van az illegális állatkereskedők, az olajkutatók és a gazdaságok terjeszkedése miatt.

Forrás: veverkolog / Pixabay

A helyzetet súlyosbítja, hogy rendkívül érzékeny  madarakról van szó, akik sem a befogást, sem a szállítást, sem az állatkerti létet nem viselik jól, nagyon gyakran bele is pusztulnak.

Szerencsére Kelet-Afrikában a Mambamba-tó partján a helyiek észrevették, hogy sokan illegálisan vadásznak a madárra, és önkéntes csoportokba szerveződve őrzik őket, amennyire tudják.

Forrás: Dodo