A történelem humoristái: Nők és férfiak is lehettek udvari bolondok

Az udvari bolondok jóval nagyobb szerepet töltöttek be a történelem során az uralkodók mellett, mint egy bohóc. Gyakran előbb tudták, mit tervez a király, mint annak csatlósai, ravaszak voltak, értettek a lélekhez, a pszichológiához, s ha ügyesek voltak, koruk szupersztárjává is válhattak.

Angliában a középkortól a Tudorok korán át egészen a kora újkorig tartott az udvari bolondok aranykora. Lakomákon, ünnepségeken vitték a prímet, táncoltak, zenéltek, vicceket meséltek, de a hétköznapokban is az ő feladatuk volt felvidítani az uralkodót. Ez utóbbi kategóriába tartoztak a profi bolondok, de mellettük dolgoztak nemes családoknál alacsonyabb rendű, gyakran fizikai deformitással élő bolondok, s persze akkor is megvoltak a jelmezt viselő utazó bohém bolondok, akik vásárról vásárra jártak.

Nők is voltak udvari bolondok

S bár a filmekben mindig férfi játssza ezt a szerepet, a középkorban bizony nők is voltak komoly udvari bolondok. A pozícióval olykor hatalom, vagyon és föld is járt: arra pedig találtak például bizonyítékot, hogy egy Adeline nevű bolond földet birtokolt Hampshire-ben a 11. században. II. Henrik király pedig azzal a feltétellel adott földet  Roland le Pettour nevű bolondjának, hogy az minden év karácsonyán visszatér az udvarba “ugrálni, fütyülni és szellenteni”.

Persze ehhez nagyon ügyesnek és valóban szórakoztatónak, sokoldalúnak kellett lennie egy bolondnak

Aki nem tudott táncolni, zsonglőrködni, zenélni, verset faragni, az gyakran hiába járta a vidéket, nemigen kapott jól fizető munkát. Akinek viszont sikerült egy király kedvencévé válni, az nem csak az esti mulatságok alatti szórakoztatásból vette ki a részét: a hétköznapokon is kénytelen volt szolgaként a piacra járni, vagy csata közben üzenetet továbbítani az ellenségnek, például amikor a vár megadását követelte vagy fogolycserét ajánlott fel. Ami – tegyük hozzá – nem volt egy kifejezetten hálás feladat, ugyanis az ellenség sokszor a követ megölésével – fejének levágásával – nyilvánított véleményt.

A csatákban is fontos szerepet kaptak

Egy valamirevaló csata amúgy sem kezdődött el a bolond nélkül, aki pszichésen készítette fel a katonákat a harcra: történeteket mesélt, megnevettette őket, és persze gúnyt űzött az ellenségből. A csata előtti este dalokat énekeltek és történeteket meséltek, hogy ezzel lelkesítsék a katonákat. Amikor másnap felsorakoztak egymással szemben az ellenséges haderők, akkor a bolondok lovon vagy gyalog rohangáltak előttük, és azzal nyugtatták a katonák idegeit, hogy megnevettették őket. Ezen kívül az ellenséget sértő dalokkal tüzelték őket.

Anglia egyik utolsó profi bolondja az 1691-ben született “Nyüves” Johnson volt, akit himlőhelyes arca miatt neveztek így. Sorra járta Anglia gazdag családjait, saját pártfogója volt, színdarabokat írt, színészként lépett fel, énekelt, és 82 éves koráig élt. Hogy még sírhelyéből is hogy csinált tréfát, azt elolvashatod a Múlt-Kor cikkében.

Forrás: Múlt-Kor