Ezért festették feketére a fogaikat a japán nők évszázadokon keresztül

A feketére színezett fogsor évszázadokon át divatos volt a japán nők körében. Még a gésák is így akartak tetszeni a férfiaknak.

A fogak feketítése, japánul ohaguro ősi szokás Japánban. A történészek szerint a fura szokás már a 2–5. században megjelent, de a 12. században vált tömeges divathullámmá. Hogy miért pont a fekete fog volt a szexi, még a kutatók sem tudják, csupán tippelni tudnak: az egyik elmélet szerint a fehérre rizsporozott arc mellett a sárga fogak csúnyán mutattak, ezért befeketítették őket, mint a hajat.

Még az arisztokraták és maga a császár is fekete fogsorral jelent meg a fontos ünnepségeken, ezt a példát pedig az 1500-as évektől már egyre többen követték. Eleinte a fekete fog a magas rang, a vagyon jelképe volt, később annak a jele, hogy az adott lány felnőtt lett. Eleinte a férfiak is festették a fogaikat, később a nők kiváltsága lett, de még a legszegényebbek is feketítették a fogaikat különleges eseményeken: esküvők és temetések alkalmából.

De mi volt az a fekete pép, amit rákentek a fogaikra?

Vasreszeléket oldottak fel ecetben, ehhez meg teafűből, dióból, bogáncsból préselt színezéket adtak. A kutatók szerint az elegy védte a fogakat a szuvasodás ellen.

A nyugatról érkező turisták megütköztek a fekete fogakon

A Japánba látogató nyugati emberek nem tudták, hogy a japánok ezt látják szépnek: ők teljesen másként értelmezték a sötét fogakat, azt hitték, hogy ez valamiféle büntetés, vagy annak a jele, hogy a nő már férjezett.  Így 1870-ben Meidzsi császár betiltotta az ohaguro tradícióját, ám el kellett telnie pár évtizednek, hogy a japánok szépnek lássák a hófehér fogakat. Sokáig úgy gondolták, hogy a fehéren vakító fogsor “állatias”, barbár szokás, olyan, mintha valakinek a csontja látszana ki.

Forrás: Index.hu