Mi történne velünk, ha egyik pillantról a másikra eltűnne a Nap?

Ha egyik napról a másikra eltűnne a Nap, akkor vajon képesek lennénk kezelni az örök sötétséget? A hideg hőmérsékletet? Ha nem lenne Nap, ami körül keringenénk, akkor csak úgy repülnénk az űrben? Ez itt a What if, azaz Mi lenne ha videó, ami bemutatja, mi történne velünk, ha egyik pillanatról a másikra eltűnne a Nap.

Az emberiség túl tudná élni vajon, ha eltűnne a Nap?

A nap nemcsak a Föld villanykörtéje – ez tartja életben bolygónkat. A Nap az egyetlen csillag a Naprendszerünkben, ő ad életet mindennek a Földön.

Az igazság az, hogy ha egyszer csak eltűnne a Nap, az első nyolc és fél percben észre sem vennénk.

Ennyi időbe telik ugyanis, hogy a napfény eljusson bolygónkra. Tehát, ha a Nap eltűnne, akkor az utolsó fénysugarának 510 másodpercre volna szüksége, hogy elérje a bőrünket.

És mi történne a gravitációval?

A Nap meghatározó gravitációs erő Naprendszerünkben, mind a nyolc bolygó ott kering körülötte. Ha eltűnne a Nap, szanaszét repülnénk az űrben? Nos, igen. De nem azonnal. Ugyanis a gravitációs erőnek is van sebessége. Az általános relativitáselméletében Einstein bebizonyította, hogy a gravitációnak ugyanakkora a sebessége, mint a fénynek, és nem pillanatnyi, mint azt korábban gondolták. Ez azt jelenti, hogy a Föld egy darabig a nemrég eltűnt csillag körül keringene, és fogalma sem lenne a közelgő sötétségről. De csak nyolc és fél percig.

Amikor a Nap utolsó sugarai eljutnának a Földre, nem az örök éjszaka lenne az egyetlen problémánk

Abban a pillanatban, amikor a Nap eltűnne az égről, a Föld 29 kilométer/másodperc sebességgel kezdene el száguldani az űrbe. Ha a Föld olyan szerencsés lenne, hogy űrbeli száguldása közben nem ütközne más bolygókkal vagy aszteroidákkal, vagy nem szivárogna bele egy fekete lyukba, abban az esetben 43 ezer éven keresztül egyenes vonalban mozogna, ugyanis ennyi időbe telne, amíg egy újabb csillagot találna, ami körül tudna tovább keringeni.

De neked emiatt már nem igazán kellene aggódnod

Két másodpercen belül a Hold is elsötétülne, mivel nem érné napfény, amely visszatükröződhetne. Az áramellátás egy ideig még működne, hacsak nem napelemek működtetik. Azonban nem csak a gravitáció és a világosság függ a Naptól. A növényeknek a fotoszintézishez napra van szükségük. A fény energiává változtatása a növények életben maradásának módja.

Napfény nélkül a legtöbb apró növény napokon belül elsorvadna

A nagyobbak, mint a fák, lassú anyagcseréjük miatt évtizedekig túlélnék. Azonban a tápláléklánc legalsó szintje nagyon hamar elpusztulna, és növényi táplálék nélkül a legtöbb állat szintén szép lassan éhenhalna. Csak a dögevő állatok maradnának életben egy darabig – egészen addig, amíg halálra nem fagynának.

Egy héten belül a Föld átlagos hőmérséklete a csontig hatoló nulla Celsius fokra csökkenne

Az első év végére -101 Celsius fok lenne az új átlaghőmérséklet. És folyamatosan csökkene, amíg stabilizálódna -240 Celsius fokon. Az óceánok is lehűlnének, sőt, befagynának, de csak a felszínen. A “geotermikus mélytengeri szellőzőnyílásoknak” köszönhetően az óceán mélyén megmaradna a folyékony halmazállapot, annak ellenére, hogy felül vastag jégréteg borítaná.

Érdemes lenne megfontolni az óceán fenekére való költözést

Tehát, ha lennél olyan szerencsés, hogy valamilyen úton-módon túlélnéd a Nap eltűnését, akkor érdemes lenne megfontolni az óceán fenekére való költözést. A Nap nélküli világban a “geotermikus mélytengeri szellőzők” körül élő szervezetek lennének az egyetlen élőlények, amelyek nem igazán észlelnék, hogy valami megváltozott körülöttük. Nekik ugyanis nincs szükségük a Napra az életben maradáshoz, és évezredekig vígan eléldegélnének, amíg a Föld dermedt kőtömbbé nem válna az űrben.

Még szerencse, hogy a Napnak még körülbelül 5 milliárd éves üzemanyaga maradt, úgyhogy egy darabig nem fog eltűnni a Föld közeléből.

De mik azok a geotermikus mélytengeri szellőzők?

A geotermikus mélytengeri szellőzők tenger alatti meleg források, amelyek az óceán közepén húzódó hegygerincek mentén halmozódnak fel. A szellőzőnyílások által biztosított tápanyagok és energia támogatják a mélytengeri élőlények közösségeit, amelyek más környezetben nem találhatók meg.