Miért jobbkezes a legtöbb ember?

Az emberek többsége, egész pontosan a 90 százalékuk jobbkezes. Ez nagy eltérést jelent az állatvilágtól, ahol vagy a kétkezesség jellemző, vagy ugyanolyan arányban balkezesek, mint jobbkezesek. Vajon az embernél miért lett a jobbkezesség ennyire elterjedt?

Egy tanulmány szerint a jobbkezesség elterjedésének oka nagy valószínűség szerint az agyunk kettéosztottsága, illetve az, hogy bizonyos funkciók bizonyos oldalakhoz  kapcsolódnak (ez sincs az állatoknál).

Amikor valamit eltervezünk és végrehajtunk, eszközt készítünk, a bal agyféltekénk aktív, így volt ez a Neander-völgyi emberekkel is. Esetükben is kimutatható a leletek megmunkáltságból, illetve a fogaikból, hogy döntően jobbkezesek voltak (a fogak azért lényegesek, mert régészeti szempontból sokkal jobb állapotban és nagyobb arányban maradtak fenn, mint a kéz- és karcsontok. A leletek alapján a jobb oldali fogainkat használtuk és koptattuk akkor, amikor valamit megmunkáltunk, például a fogunk közé szorítottuk az eszközt).

Valószínűleg azért lett döntő többségű a jobbkezesség, mert a bal agyfélteke a jobb oldali motoros funkciókat szabályozza, és az agy fejlődése során így lett lehetőségünk arra, hogy egyre jobb eszközöket készítsünk. A tudósok egy új állkapocs-leletet is megvizsgáltak nemrég, amin a jobbra dőlő barázdák azt jelzik, hogy az az ősember is jobbkezes volt. Ez a régészeti lelet a maga 1,8 millió éves korával a jobbkezesség legősibb bizonyítékának számít.

Forrás: Iflscience