Ez történne veled, ha évekig csak kólát innál, semmi mást

A kóla elég furcsa dolgokat képes tenni az ember szervezetével. Most képzeld el, milyen lenne az, ha évtizedekig csak kólát innál. Milyen hatással lenne az egészégedre? Mit tenne a fogaiddal? Mit tenne a szíveddel? A májaddal?  Ez itt a What if, a Mi lenne ha, melyben megnézzük a mértéktelen kólaivás lehetséges következményeit.

Akár hiszed, akár nem, valaki már kísérletezett azzal, hogy évtizeden át csak kólát ivott. Egy 31 éves monacói nő tinédzser korában abbahagyta a vízivást és 16 éven át csakis kólát ivott. Mielőtt leírnánk, hogy milyen problémákkal került kórházba a mértéktelen kólaivás miatt, előtte nézzük meg, hogy mi játszódna le a te testedben, ha hasonlóra vetemednél.

Napi 4 liter kóla = napi 6 tábla csoki

Az orvosok azt javasolják, hogy az emberek napi 3-4 liter vizet fogyasszanak. Tételezzük fel, hogy a víz helyett kólát iszunk. Egy doboz kólában 39 g cukor van. A napi folyadékbevitel eléréséhez minden nap több, mint 8 doboz (4 liter) kólát kéne meginni. Ez összesen 312 g cukor. Ez pont azzal egyenlő, mintha megennék hat tábla csokit. Miközben ajánlott, hogy kevesebb, mint 40 gramm cukrot fogyasszunk naponta.

Ez a napi 8 doboz kóla tehát extra sok cukor lenne a szervezeted számára, nem is beszélve az extra kalóriákról. A kóla rendszeres ivása csaknem heti 8000 kalória lenne. Ráadásul, ez a cukros ital étvágyfokozó is: egy idő után azt vennéd észre, hogy szép lassan szaladnak fel rád a kilók, és minden ruhádat kihízod.

Tele lennél lyukas fogakkal

Minden pohár kóla után a cukor órákig rajta marad a fogaidon, a nyelveden és az ínyeden. Hacsak nem mosol fogad minden egyes pohár után, amivel megakadályozod, hogy a cukrok lassan lebontsák a fogzománcodat, akkor bizony súlyos fogszuvasodással kellene számolnod, ami végül a fogak teljes rothadásához vezet.

Ráadásul, miután megittad a napi 4 liter kólát, azzal is számolnod kell, hogy gyakran fogsz járni a mosdóba is. A kóla koffeinje ugyanis nagyon vízhajtó. De a koffein a legkisebb gond.

Kukoricaszirup és a zsírmáj

Az egyik fő összetevő, ami miatt aggódnod kellene, az a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup – a szervezetünk ezt nem képes feldolgozni. Ez pedig májbetegséghez vezethet. A zsírmáj tünetei közé tartozik a fáradtság és a hasi fájdalom.

A kólát hosszú távon fogyasztva kialakulhat még káliumhiány (a kálium komoly szerepet játszik a szívverés szabályozásában, illetve hiánya káros hatással van a létfontosságú izomfunkciókra), ájulás, illetve hatalmas kockázata van a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának is.

Ha éveken át csak kólát innál, akkor elképzelhető, hogy a rengeteg cukor miatt nagyon elhíznál,  illetve egy tanulmány szerint olyan problémákkal kellene szembenézned mint például kimerültség, teljesítménycsökkenés, izomproblémák, gyengeség, vagy akár bénulás.

De nem feltétlenül rokkannál bele egy életre a mértéktelen kólaivás következményeibe

Emlékszel a 31 éves monacói nőre, akit a cikk elején említettünk, miszerint 16 évig nem ivott mást, mint kólát? Nagyon sok hasonló problémája volt, mint amiket felsoroltunk: szívproblémák, ájulás, veszélyesen alacsony káliumszint. Egy ájulás után került a kórházba és az orvosok nem találtak a családi kórelőzményben semmit arra vonatkozólag, hogy bárkinek is lett volna szívproblémája. Ekkor vallotta be az orvosoknak, hogy 15 éves kora óta nem ivott vizet, csak napi 2 liter kólát. A következményeket látva végül úgy döntött, hogy abbahagyja, és a teste egészen rövid idő alatt viszonylag egészséges állapotba került.

Tehát képesek vagyunk több mint egy évtizedig csak kólát inni, anélkül, hogy egy életre kiható, súlyos következményeket tapasztalnánk. De attól még, hogy egy hétig, hónapig vagy akár egy évig is tudnál kólát inni víz helyett úgy hogy, nem ölne meg, attól még nem azt jelenti, hogy érdemes lenne megpróbálnod.