Az ember, aki eladta az Eiffel-tornyot – kétszer!

Ki az a félnótás, aki elhiszi, hogy egy üzletembernek joga van eladni az Eiffel-tornyot? Nos, Victor Lustig olyan ügyes szélhámos volt, hogy egy egész seregnyi vállalkozó kedvű félnótást csapott be annak idején.

Az osztrák származású férfi Amerikában kezdte meg jól jövedelmező bűnözői pályafutását: más gengsztereknek adott el pénzhamisító gépet, amiről azt hazudta, hogy bonyolult eljárásokkal tökéletesen igazinak tűnő bankjegyeket nyomtat. Némi demonstráció után egy egész halom bűnöző dőlt be a trükknek, s mire felfedezték, hogy átverték őket, Lustignak bottal üthették a nyomát.

Ez még csak az előkészítése volt az igazi átverésnek: Lustig Párizsba költözött, és 1925-ben elkezdett üzletelni az Eiffel-toronnyal. Magas rangú kormánytisztviselőnek adta ki magát, titkos találkozóra hívta Párizs hat legnagyobb fémhulladék-kereskedőjét, és jó áron kínálta nekik a hétezer tonna “fémhulladékot”, ami a torony elbontása után maradna. Lustig hetvenezer dollárt zsebelt be a toronyért – ami egyébként ott állt a helyén -, majd egy órán belül sürgős dolga akadt Ausztriában. Miután a vevő szégyenében inkább lenyelte a veszteséget és hallgatott, a férfi vakmerően visszatért Párizsba, és újra eljátszotta ugyanezt, csak más vevőkkel. Hihetetlen, de másodszor is sikert aratott, ám ekkor a pancser vevő értesítette a rendőrséget, így Lustignak menekülnie kellett.

Szélhámosunk ezek után sem dőlt hátra a hintaszékében bagót rágva, hanem Amerikában kezdett pénzt hamisítani, olyan sikeresen, hogy a bankók  több millió dollár értékben kerültek be az amerikai bankokba és kereskedelembe. Ha nem olyan arcátlan, hogy barátnőjét fő tettestársa párjával csalja, talán sosem kapják el, de a féltékeny asszony feldobta Lustigot, akit így húsz évre az Alcatrazba zártak – a tárgyalása reggelén egyébként még megszökött ablaktisztítónak álcázva, és csak két hónap múlva fogták el.

Forrás: Commdiginews