Ilyen érzés lenne, ha egyben lenyelne egy anakonda

Vajon mi történne, ha egy anakonda megpróbálna megenni téged? Képes lenne lenyelni egy kifejlett embert egy óriáskígyó? Történt már ilyesmi korábban? Ez itt a What if, azaz a Mi lenne, ha, melyben izgalmas kérdésekre keressük a választ. 

Az anakondák a Földünk legnagyobb testű kígyói, az Amazonas környékén élnek Dél-Amerikában. A zöld anakondák 9 m hosszúságig is megnőnek, súlyuk pedig elérheti a 225 kg-ot is. Emlősökkel és vízi madarakkal táplálkoznak, ám egy kifejlett anakonda képes megenni egy kecskét, szarvast, de még akár egy kisebb krokodilt is.

De vajon mi történne, ha egy anakonda megpróbálna megenni téged?

Képes lenne lenyelni egy embert egy óriáskígyó? Történt már ilyesmi korábban?

Hiszed vagy sem, 2014-ben valaki már végzett egy kísérletet azzal kapcsolatban, hogy egy anakonda le tudja-e nyelni. Sertésvérrel borított, vastag védőfelszerlést viselt, hogy csábító falatnak tűnjön. Az anakonda pedig egy órán át próbálkozott. Próbálta betuszkolni a szájába a hatalmas falatot, de végül nem járt sikerrel.

Játsszunk el a gondolattal, mi történne, ha egy anakonda képes lenne lenyelni egy felnőtt embert.

Tegyük fel, hogy az Amazonas esőerdőjében bolyongsz és véletlenül egy óriási anakondába botlasz. Mi történne veled?

Bőséges elemózsiának számítanál a 9 méter hosszú óriáskígyó számára, ugyanis egy anakonda átlagos étkezése alkalmával nagyjából 18 kg-ot fogyaszt el. Ha felzabálnának, hetekig jóllaknának veled.

De tudnod kell, hogy a valóságban egy 45 kg-nál súlyosabb étel – mint mondjuk te – nem nagyon érdekelne egy igazi anakondát.

Ráadásul magasabb és szélesebb tested van, mint a legtöbb állatnak, amit megkíván. Az az igazság, hogy egy anakonda számára túl sokáig tartana elfogyasztani téged. A hatalmas tested megemésztése hetekig, ha nem hónapokig tartana, ez pedig ugyanennyi időre sebezhetővé tenné az anakondát a ragadozók számára.

De tegyük fel mégis, hogy meg akar enni. Mi történne akkor?

Mielőtt egy anakonda lenyelne, először is megölne. Lesben várna rád, és egy óvatlan pillanatban erős állkapcsával és hegyes fogaival megragadna, majd izmos testével gyorsan körédtekeredne, összeroppantana és megfojtana. Ha már nem lenne benned szusz, akkor pedig egészben nyelne le.

Tegyük fel, hogy túléled az összeroppantást, és végigéled az egész folyamatot. Az anakonda kiakasztható állkapcsának köszönhetően egészben nyeli le a zsákmányát. Nem kellene attól tartanod, hogy apró darabokra szed, és alaposan megrágcsál, mivel agyarai vannak, amelyekkel a zsákmányt megragadják. És szerencsére – ellentétben más kígyókkal – az anakonda nem mérges kígyó, az agyarai nem mérgeznek meg, nem bénítanak le.

Viszont amit az anakonda szájában bőven találnál, az a sok-sok nyál. Ezt arra használják, hogy megnedvesítsék a zsákmányt, így könnyebben lecsússzhasson a torkán. Tehát közvetlenül a lenyelés után jó nedvesen, szép lassan lecsúsznál az óriáskígyó nyelőcsövén.

Az anakonda bordái rendkívül rugalmasak és nagymértékben kiszélesednek, ha nagy zsákmányt nyelnek le. Ezeknek a rugalmas bordáknak köszönhetően még jobban összezúzna téged, és egészen a gyomráig nyomna.

Tegyük fel, hogy ezzel a mozdulattal megérkeztél az anakonda gyomrába. És tételezzük fel, hogy még mindig élsz, csak hogy szórakoztatóbb legyen.

Az anakonda gyomra erős savakat és gyomorenzimeket termel, amelyek feloldják a bőrödet, majd végül a csontjaidat. Milyen gyorsan oldanak ezek a savak? Egy anakonda három nap alatt oldja fel egy aligátor bőrét. Ebből kikövetkeztetheted, hogy a te vékonyka emberbőröd elég gyorsan lebomlana az anakonda gyomrában.

Mire megérkeznél a kígyó vékonybelébe, a tested teljesen lebomlana. Ez annak köszönhető, hogy a máj és a hasnyálmirigy még erősebb enzimeket termel. A hajadon és a körmödön kívül minden más testrészed megemésztődne ebben a szakaszban.

Még akkor is, ha valami mágikus öltönyt viselnél, amely megvéd téged a savtól és minden más halálos kémiai folyamattól, még akkor is jó néhány hétbe telne, mire a kígyó lassú anyagcseréjének köszönhetően ki tudnál szabadulni az anakonda bendőjéből. Addigra valószínűleg már rég éhen halnál.

Bár az ilyesmi hihetetlenül valószínűtlen, azért csak próbálj távol maradni ezektől az óriási lényektől. Az igaz, hogy nem vagy számára valódi célpont, mivel túlságosan nagy méretű a tested, de ha kekeckedni próbálnál egy ilyen ragadozóval, és védekezésből neked támadna, akkor semmi esélyed nem lenne ellene: azonnal meghalnál.