Ritka, átlátszó fejű polipot sikerült lefotózni a Csendes-óceánban

Egy Csendes-óceánban élő, még alig ismert polipfaj egy fiatal példányát sikerült lefotóznia Wu Yung-sen mélytengeri búvárnak, mellyel egy igen ritka pillanatot örökített meg: az átlátszó bébipolipnak ugyanis tisztán látszik az agya.

Az óceán mélységei hatalmas vonzerőt jelentenek kutatók, tapasztalt búvárok és fotósok számára egyaránt. A bolygó felszínének több mint 70 százalékát lefedő hatalmas víztömegek még mindig rengeteg titkot rejtenek. A rejtélyek felkutatására kalandvágyó fotósok éjszakánként jeges, koromsötét mélységekbe merülnek. Ilyen rejtélyeket kutat Wu Yung-sen is, egy Tajpejben élő fotós, aki 4 éve foglalkozik mélytengeri búvárkodással és a tengeri élővilág fotózásával. Egy közelmúltbeli mélytengeri merülés során Wu Yung-sen egy ritka Wunderpus polipra bukkant.

Lenyűgöző fotó örökíti meg a találkozást: egy átlátszó testű bébipolipot kapott el, ami a saját ragyogó vörös agyát látni engedi – ennek eddig csak kevesen voltak tanúi.

A Wunderpus polipot (Wunderpus photogenicus) – ami szó szerint fotogén csodát jelent – ​​csak 2006-ban írták le hivatalosan a kutatók. Ez a polipfaj a Csendes-óceán part menti vizeiben él a Fülöp-szigetektől délre, színük felnőtt korukban rozsdásvörös, fehér foltokkal és csíkokkal. Képesek színüket változtatni, hogy más, hasonló tengeri élőlényekhez hasonítsanak, például a mérgező tüskés oroszlánhalakra. Ez a védekező mechanizmus azonban nem előnyös a fiatal áttetsző polipok számára.

Ebben a korai életciklusban kapta le Yung-sen azt a példányt, amellyel a Fülöp-szigeteki Anilo-i mélytengeri búvárkodás közben találkozott, így a polip áttetsző teste látni engedte az agyát. A lelkes búvárfotós tisztában volt vele, hogy ritka jelenséget lát: gyorsan lefotózta a fiatal polipot, mielőtt az elsodródott volna.

Forrás: Instagram | My Modern Met