A sebész, aki azzal lett híres, hogy három műtétet hajtott végre saját magán

Evan O’Neill Kane sebész azzal vált igazán híressé, hogy ő volt az első ember, aki eltávolította a saját vakbelét.

A történelem tele van orvosokkal és tudósokkal, akik a tudomány nevében saját magukon kísérleteztek – Evan O’Neill Kane is ezek közé a bátor és furcsamód fanatikus emberek közé tartozott. Különféle műtéteket végzett magán, hogy bebizonyítsa: bizonyos műtéteket nem muszáj altatásban végezni,  sokkal egyszerűbb és praktikusabb helyi érzéstelenítéssel elvégezni őket.

Kane 1861. április 6-án született a pennsylvaniai Darbyban. A Kane Summit Hospital fősebészeként hitt abban, és szerette volna megmutatni a világnak: nem muszáj a kisebb műtétek során altatásos érzéstelenítéssel terhelni a beteg szervezetét, tekintettel az altatásos állapot kockázataira és lehetséges szövődményeire.

1919-ben, 58 évesen műtötte meg saját magát első alkalommal: ekkor eltávolította az egyik ujját, amit egy fertőzést követően amputálni kellett.

3 évvel később, 1921-ben egy sokkal komolyabb műtéten kellett átesnie: krónikus vakbélgyulladás miatt muszáj volt eltávolítani a vakbelét. Kane addigi sebészi munkája során több mint 4000 vakbélműtétet hajtott végre – ekkorra már megérlelődött benne a hit, hogy ezeket a rutinműtéteket praktikusabb és biztonságosabb helyi érzéstelenítéssel végezni. Ezt pedig nem máson próbálta meg bebizonyítani, mint saját magán.

1921. február 15-én Kane párnákkal támasztotta ki magát a műtőasztalon, egy nővért kért meg arra, hogy tartsa a fejét, és tükröket állított fel, hogy megfelelő képet kaphasson saját hasüregéről a műtét során. Kane befecskendezte magát novokainnal (ami egy kainhoz hasonló, de annál gyengébb, helyi érzéstelenítő hatású, mesterségesen előállított vegyület), felvágta a hasát, összeszorította az ereit, és elkezdte eltávolítani a saját vakbelét. Állítólag a műtét alatt még arra is volt energiája, hogy csevegjen és nevetgéljen, majd a vakbél eltávolítása után a sebét az addig őt figyelő testvére (aki szintén sebész volt) zárta le. Nem kis teljesítény egy olyan sebésztől, aki egy korábbi műtét során az egyik ujját elveszítette…

Meglepő módon ezzel még nem értek véget Kane önsebészeti kalandjai

1932-ben, 70 évesen lágyéksérvvel műtötte meg magát, amelyet egy 6 évvel korábbi lovasbaleset okozott. Beszámolók szerint ez alatt a bonyolult műtét alatt szintén nevetett és viccelődött, még akkor is, amikor műszereivel fontos erek közelébe ért. Amikor elérkezett a pillanat a műtét legveszélyesebb részének elvégzésére – a varrat befűzésére a hasizom alá –,  könnyed hangon tréfálkozott: “Itt a kockázat, és szembe kell néznem vele”.

Kane néhány hónappal ezután halt meg, a műtéttől teljesen függetlenül, tüdőgyulladásban.

Forrás: iflscience.com